Referat - Petru Cercel

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
317
Etichete
petru, cercel
Descarcari
197
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Petru Cercel





În legatura cu origine lui Mihai, discutiile au fost lungi, vii, contradictorii, neîncheiate definitiv nici astazi. Era sau nu fiu de domn, al lui Patrascu cel Bun, fratele lui Petru Cercel? Unii au raspuns afirmativ, dar fiu nelegitim al lui Patrascu cu tânara si frumoasa Teodora de la cetatea de Floci nascut in 1558. Altii au negat vreo înrudire cu Patrascu, afirmând ca ar fi fost fiul Teodorei cu Iane Grecul, negustor bogat, ajuns în Tara Româneasca. Pe când altii sustin ca Iane i-ar fi fost unchi, si nu tata. Ipoteza cea mai plauzibila ramâne aceea ca este fiul nelegitim al lui Patrascu si frate cu Petru Cercel.
În tinerete s-a ocupat cu negotul de animale si giuvaere în tara si în Imperiul Otoman. Realizeaza o avere frumoasa, facându-se cunoscut la Constantinopol si în tara mai ales prin casatoria cu Stanca, fata lui Dobromir din familia Buzestilor, care îi aduce zestre câteva mosii. A trecut prin dregatoriile vremii: banisor de Mehedinti, postelnic, stolnic, ajungând ban al Olteniei, apoi domn cu ajutorul lui Iane si al altor oameni influenti la Poarta.
Ca si altii oameni ai vremii, a fot un mare cumparator de mosii prin mijloacele obisnuite: cumparari, rasluiri, astfel încât la 1593 poseda vreo 40 de mosii, împreuna ce cele de zestre ale Stancai, toate în valoare de 1,5 milioane de galbeni. Ca domn îsi mai adauga altele, numeroase si valoroase, prin aceleasi mijloace. Exploateaza si el taranimea ca orice mare boier.
Domnea atunci, Alexandru cel Rau, numit astfel fiindca era cu totul supus turcilor, era rau cu boierii, îi pedepsea prin decapitare, era rau cu taranii, pe care-i îi exploata fara mila. Turcii în tara îsi faceau de cap. Se crease, astfel, o stare de nemultumire generala, lumea astepta schimbari. Mihai Viteazul, ajuns în fruntea ierarhiei sociale, devine figura în jurul careia se adunau toti nemultumitii si toti ce doreau scaparea t1rii. A scapat de moartea la care-l condamnase Alexandru cel Rau prin fuga


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org