Referat - Piramidele si templele in Egiptul Antic

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
440
Etichete
piramidele, templele, egiptul, antic
Descarcari
257
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Colegiul National “Fratii Buzesti”










Piramidele si templele în Egiptul Antic




Elev: Serban Alexandru
Profesor: Daniela Mucica
Clasa: a IX-a B



CRAIOVA
2006

Piramidele:

Un tip mai evoluat de monument funerar, aparut în timpul dinastiei a III-a este piramida în trepte. Primul monument de acest fel a fost construit de vizirul si arhitectul Imhotep pentru regele Djeser, fondatorul dinastiei a III-a la Saqqara.
Piramida — o suprapunere în diferite etape peste o mastaba patrata — are dimensiuni impresionante: laturile bazei dreptunghiulare de 109 si 121 metri, iar înaltimea de 61 metri. (Nu s-a pastrat zidul de incinta, lung de 1600 m, înalt de 10 m si curpinzând o suprafata de 15 ha). Camerele funerare ale regelui si a 11 membri ai familiei erau sapate în stânca. Sarcofagul regal era depus în fundul unui put, adânc de 28 m.
În timpul dinastiei urmatoare au fost construite marile piramide de la Giseh: “Orizontul lui Kheops”, “Mare este Khefren” si “Divin este Mikerinos”. Asemenea piramide, geometric perfecte, se cunosc azi în Egipt aproximativ 80.
Baza patrata a celei dintâi piramide (care ocupa o suprafata de mai bine de 5 ha) avea latura de 237,50 m si înstimea de 147 m (azi 138 m), terminata cu o platforma de 6 m2, 2.300.000 blocuri de calcar galbui dispuse în 220 de rânduri, erau acoperite cu lespezi de calcar fin alb. Singura intrare în piramida se afla pe latura nordica, la o înaltime de 16,5 m. în interior a fost construit una devarat sistem de coridoare, galerii, canale de ventilatie etc., totalizând câteva sute de metri în lungime (galeria cea mai lunga este de 47 metri cu o înaltime de 8,5 metri). Un coridor în panta duce la camera funerara a faraonului – lunga de 10,5 m, lata de 5 m si înalta de aproape 6 m – în întregime din granit, plafonul constând din 9 blocuri cântarind împreuna 400 tone. Din galeria de intrare se ramnifica un coridor care coboara în panta 31 m sub nivelul bazei la un put destinat, initial, sa adaposteasca sarcofagul regal


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org