Referat - Platon si Aristotel

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
362
Etichete
platon, aristotel
Descarcari
233
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Platon si Aristotel





Platon si Aristotel au fost ganditori greci care au lasat mostenire generatiilor succesive un mod de interpretare a lumii care a pus practic bazele filosofiei.
Platon s-a nascut cetatean liber al Atenei in 427-27 i.Hr. El a apartinut unei familii bogate al carei arbore genealogic poate fi urmarit pana la ultimul rege al Atenei. Traditia sugereaza ca numele sau adevarat era Aristocles si ca Platon era o porecla capatata fie datorita largimii umerilor, fie datorita stilului sau. Educatia sa includea cititul si scrisul, muzica, pictura si poezia si, ca necesitate a cetatenilor liberi, gimnastica - de fapt un antrenament cu arme, in vederea apararii orasului.
Chiar daca grecii ii numeau pe toti non-grecii "barbari", acesta nu era neaparat un apelativ rasist deoarece ei cunosteau si respectau civilizatiile din Egipt si Persia; alfabetul lor - stramosul tuturor scrierilor noastre occidentale - provenea din Orientui Mijiociu la fel ca abilitatile in prelucrarea metalelor si constructia navelor. Grecii ii numeau barbari
pe egipteni si pe persi deoarece limbile lor sunau ciudat in urechile grecilor care aveau impresia ca aud un zgomot (bar bar). Limba era fundamentul culturii grecesti. Evreii au creat poeziile de dragoste si poeziile cu tenta religioasa, in vreme ce, cu exceptia romanului, grecii au creat toate celelalte forme ale literaturii: epica, comedia si tragedia, dar si istoria, economia si filosofia.

Piesele si politica
Cat de atasati erau grecii de limba si de formele literare pe care le creasera poate fi observat in rezultatul expeditiei dezastruoase condusa de Platon din Atena spre colonia Siracuza din Sicilia, in 367 i.Hr. Scopul era de a concretiza ideile lui Platon referitoare la o guvernare dreapta, dar incercarea a dus la un razboi civil. Atenienilor luati prizonieri li s-a oferit o sansa neobisnuita de a-si salva vietile. Populatia din Siracuza a dorit sa puna in scena piesele care fusesera prezentat


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org