Referat - Pompeius

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
425
Etichete
pompeius
Descarcari
223
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Pompeius

Steaua lui Pompeius, tânarul venit din Picenum, tinut situatîntre muntii Apenini si Marea Adriatica, atinge pentru o clipa maretia. în timp ce el ocupa avanscena politica, rascoala lui Spartacus zguduie lumea italica. Spartacus se prabuseste învins de Crassus.

În fata lui Pompeius se ridica Crassus, cel mai bogat om al vremii. Senatul îi reconciliaza pentru a scapa de dictatura militara. Din concesii în concesii, puterea senatului slabeste din zi în zi. Pompeius atrage de partea sa plebea, care îl sustine în campaniile militare, ofera cavalerilor avantaje financiare. Obtine un Imperium maius pentru combaterea pirateriei din Marea Mediterana, apoi comanda suprema în razboiul împotriva lui Mithriadates VI Eupator.

Îi distruge pe pirati, îl alunga pe Mithriadates din regatul saui, supune Armenia, îsi urmeaza drumul spre Caucaz si Marea Caspica. în 64 a. Chr., cucereste Syria, navaleste în Iudeea, cucereste Ierusalimul. Ajunge sa detina suprematia militara.

Câstigurile acestei campanii au fost enorme: au aparut trei moi provincii romane: Creta, Bithynia si Syria; s--a instituit un control roman de la Pontus Euxinus pâna în Arabia; au fost înscaunati regi, dinasti sau potentati devotati lui Pompeius,
s--au întemeiat orase în Cappadocia, Paphlagonia, Armenia si Pontus.

Avantajele lui Pompeius au fost la fel de mari: prazi uriase si o glorie militara de necontestat.

Roma preia în Orient stafeta Macedoniei, Pompeius reaprinde faclia lui Alexandru cel Mare si capata cognomenul de Magnus. Dezamagit de Senat, care refuza împroprietarirea veteranilor sai, se aliaza cu Crassus si Caesar si formeaza primul triumvirat(60 a. Chr.), o alianta politica ce—i permite lui Caesar sa ajunga la consulat.

Moartea lui Crassus si victoriile lui Caesar au condus la destramarea triumviratului. Senatul îl alege pe Pompeius {em consul sine collega} si îl demite pe Caesar printr-un senatus consultum ultimum.

Izbucneste razboiu


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org