Referat - Prerafaelitii

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
350
Etichete
prerafaelitii
Descarcari
188
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Prerafaelitii




Prerafaelitii, in engleza Pre-Raphaelites sau The Pre-Raphaelite Brotherhood (Confreria Prerafaelita), au fost un grup de pictori, poeti si critici de arta englezi, fondat in 1848 de John Everett Millais, Dante Gabriel Rosetti si William Holman Hunt, cu intentia de a reforma arta, refuzand ceea ce ei numeau reproducerea mecanica a operelor artistilor manieristi, care i-au succedat lui Rafael si Michelangelo.

Tinerii artisti (cel mai in varsta are 21 de ani!) reproseaza academismului epocii victoriene, printre altele, faptul ca exponentii lui recunosc o singura metoda in pictura: cea care deriva din arta lui Rafael. Aceasta metoda rigida si artificiala - in opinia lor - aseaza desenul deasupra culorii, lumina de zi a atelierelor deasupra luminii exterioare din aerul liber, iar pe marii clasici deasupra tuturor pictorilor contemporani moderni. Prerafaelitii se intereseaza de pictorii cei mai vechi, mai cu seama de maestrii care l-au precedat pe Rafael, de aici si denumirea lor.

In acelasi timp ei studiaza si creatiile artistilor contemporani, cum sunt William Turner, Théodore Géricault, Eugene Delacroix sau Jean Auguste Ingres, dar si ale coloristilor vechi ca Giorgione si Rubens. Isi aleg temele din domenii diverse: din literatura si mitologie, din Biblie, din evenimentele sociale, dar si din natura, neuitand nici imaginatia proprie. Eliberarea picturii de academism inseamna si respingerea idealismului academic, mentinand o legatura mai stransa si mai reala cu natura.

Millais si Hunt si-au exprimat deschis in fata colegilor lor de la Royal Academy parerea negativa asupra conventiilor la care discipolii si epigonii l-au redus pe Rafael. De aceea pana la urma ceilalti studenti i-au numit - in mod ironic - prerafaeliti, insa tinerii artisti si-au asumat porecla, asa cum vor face mai tarziu si impresionistii. Autorul ideii de a constitui o asociatie "secreta" a fost Dante Gabriel Rosetti, prieten al lui Hunt,


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org