Referat - Printul elector

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
323
Etichete
printul, elector
Descarcari
224
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Printul elector
Wolfgang Amadeus Mozart s-a nascut la 27 ianuarie 1756 la Salzburg, pe atunci capitala unui arhiepiscopat ce facea parte din Sfântul Imperiu Roman de Natiune Germana (dupa 1804 devenit Imperiul Austriac). Tatal lui, Leopold Mozart, era un talentat violonist în orchestra de la curtea printului arhiepiscop din Salzburg, si era apreciat pentru aptitudinele sale pedagogice. În registrul de botez noul nascut a fost înregistrat cu numele: Johannes Chrysostomus Wolgangus Theophilus. Mai târziu, în Italia, si-a luat numele de "Amadeus", traducerea latina a lui Theophilus (iubitorul de Dumnezeu).
Copilarie
Înca de mic copil, Wolfgang da dovada geniului sau muzical. La vârsta de 5 ani, înainte de a sti sa scrie, compune câteva piese pentru pian, transcrise imediat de tatal sau. În ianuarie 1762, Leopold Mozart obtine de la arhiepiscopul Schrattenbach un concediu de trei saptamâni, pentru "a arata lumii acest miracol". Acest turneu va dura 9 ani ! Prima aparitie are loc la München, unde Wolfgang executa muzica la clavecin în fata printului elector de Bavaria, dupa care familia Mozart pleaca la Viena, tânarul Wolfgang concertând în fata familiei imperiale. Urmeaza un lung turneu european: Augsburg, Aachen, Bruxelles, Paris si Versailles. Ramâne un an la Londra, apoi se întoarce în Austria, trecând prin Franta, Elvetia si Bavaria. Între decembrie 1769 si martie 1771 întreprinde un lung turneu în Italia: Verona, Milano, Florenta, Roma si Neapole au fost principalele statiuni de concerte. Peste tot publicul era fascinat de talentul acestui copil precoce, între timp devenit adolescent.
În serviciul curtilor princiare
Familia Mozart revine la Salzburg la 15 decembrie 1771. Wolfgang împlineste 16 ani si este angajat ca maestru de concert (Konzertmeister) de catre noul arhiepiscop din Salzburg, contele Colloredo, cu un salariu de 150 de guldeni pe an, ceeace constituia o suma apreciabila. În aceasta functie ramîne timp de sase ani, desi relatiile cu noul arhiepiscop n


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org