Referat - Quintus Horatius Flaccus

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
736
Etichete
quintus, horatius, flaccus
Descarcari
351
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Quintus Horatius Flaccus



Horatiu, unul dintre cei mai reprezentativi poeti ai literaturii latine, s-a nascut la 8 decembrie 65 i.Hr. La Venusia, un orasel in sudul Italiei. Amintirile cadrului rustic, in care poetul si-a petrecut primii sai ani, au ramas puternic statornice in mintea si inima lui Horatiu. Nu exista informatii despre mama poetului, si se pare ca a avut o doica. Tatal sau era libert, insa dispunea de o conditie materiala relativ satisfacatoare, desi modesta. Fusese sclav al orasului Venusia (de unde si numele de ginta, Horatius, luat dupa eliberare, dat fiind ca acest targusor era inscris in tribul Horatia). Devenise ulterior functionar al orasului, si s-a straduit sa-i ofere o educatie aleasa fiului sau.
Poetul s-a format la Roma, in cele mai bune scoli, unde si-a creat prieteni si relatii care depaseau considerabil standardul ingaduit de obarsia sa. In scoala lui Orbilius, „gramaticul” , nu se studiau decat poetii vechi si erau ignorati neotericii, ceea ce il va frustra si marca pe tanarul Horatiu. El se straduia constant sa depaseasca nivelul celor din randurile carora provenea. Supraeul poetului a dominat intotdeauna pulsiunile psihicului. Horatiu a fost un „hedonist” moderat.
Spre 45 i. Hr., el pleaca la Atena pentru a-si desavarsi pregatirea intelectuala si filosofica, alaturi de numerosi tineri aristocrati. Ca si ei, se inroleaza in randul fortelor lui Brutus, animat de inflacarate convingeri republicane, cand izbucneste conflictul dintre cezaricizi si triumviri. Slujeste ca ofiter de fapt tribun militar, in legiunile lui Brutus. Dupa infrangerea lor la Philippi (42 i.Hr.) si in urma armistitiei generale, se intoarce ruinat si deziluzionat la Roma.
In 39 sau 38 i.Hr., prietenii poetului, Vergiliu si Varius, il prezinta lui Mecena, care sfarseste prin a-l primi in cercul lui cultural-politic. Mecena ii acorda prietenia si ocrotirea sa si ii procura, in 32 i.Hr., o vila in zona sabina, care va deveni locul privilegiat de meditatie si de


  • Referate asemanatoare

    • Horatius

      Horatius – Epodele Poemele pe care noi le numim “Epode”, iar anticii mai curand “Iambi”, sunt texte ...VEZI REFERAT

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org