Referat - Razboaiele dinastice

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
299
Etichete
razboaiele, dinastice
Descarcari
221
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Razboaiele dinastice






In secolul aL XVIII-lea Europa a fost zguduita de rdzboaie intre marile puteri, care isi disputau superioritatea. Pe parcursul acestor conflicte, se dizolvau vechi aliante, luand nastere noi puteri.

In secolele XVI si XVII, politica europeana se confrunta cu doua probleme. Una era conflictul religios dintre catolici si protestanti; cealalta era lupta pentru putere dintre Franta si conducatorii habsburgi din Spania si Austria. Desi cauzele politice si religioase se intretaiau uneori, zelul religios a transformat confruntarile ca Razboiul de 30 de Ani (l6l8-48) in conflicte salbatice si devastatoare.

Expansiunea franceza
In secolul XVII situatia se arata favorabila pentru Franta. Izbucnirea Razboiului de 30 de Ani a facut ca imparatul habsburg al Sfantului Imperiu Roman sa nu exercite o autoritate deplina in Germania, iar curand dupa aceea, Spania habsburgica a fost infranta si a inceput sa decada.

Sub conducerea Regelui Soare - Ludovic al XIV-lea (1643-1715) - expansiunea franceza a devenit atat de amenintatoare incat aproape intreaga Europa s-a unit impotriva acesteia. Intre 1701-1714, Ludovic a luptat in razboiul pentru succesiune in Spania pentru ca dinastia sa, cea a burbonilor, sa poata mosteni tronul Spaniei si imperiul spaniol. Insa nu a avut succes deplin, iar imperiul a fost in cele din urma dezbinat. Desi Austria a preluat controlul asupra Tarilor de Jos, aflate anterior sub dominatie spaniola, si avea o pozitie ferma in Italia, un burbon a devenit rege al Spaniei.
Caracterul razboiului se schimba
Dupa terminarea razboiului si moartea lui Ludovic al XIV-lea, in 1715, situatia in Europa s-a ameliorat. Rivalitatea dintre burboni si habs¬burgi a devenit mai putin acerba. Conducerea burbona din Spania isi promova interesele, care nu coincideau intotdeauna cu ale Frantei, iar aparitia noilor puteri - Marea Britanie, Rusia si Prusia - a rupt vechile aliante, facand dificila dominatia unei puteri asupra celorlalte.

Aceasta domolir


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org