Referat - Razboaiele Daco - Romane

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
487
Etichete
razboaiele, daco, romane
Descarcari
353
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Razboaiele Daco-Romane
Primul razboi(101-102)
In primavara anului 101 armata romana in frunte cu Traian trece Dunarea si inainteaza pe la Lederata prin Banat.Lupta se da la Tape.
Venirea ierni ii impiedica pe romani sa inainteze spre munti.De aceea romanii se revarsa in tara Hategului.
Decebal, pt a-i scoate pe romani din Dacia, organizeaza o expeditie impotriva garnizoanelor romane din Dobrogea, in anul 101,102. Garnizoanele rezista iar Traian vine in ajutorul lor cu o pate a armatei sale.
Planul lui Decebal esueaza fiind infranti.
Pt a celebra victoria, din ordinul imparatului Traian este construit monumentul de la Adamclisi(Trofeum-Traiani)
Odata cu venirea primaverii, romanii
reiau inaintarea spre m-tii Orastie.Cetatea de la Costesti a fost incendiata , romanii intra in posesia stindardelor capturate de la Fuscus iar o sora a lui Decebal a fosta cpturata. Decebal cer pacea in 102 care a fost o pace foarte grea pentru daci,o pace nefavorabila lui Decebal. A fost obligat sa resttuie tot ce a primit de la Domitian si sa darame zidurile construite cu banii Romei.Sufera si pierderi teritorialeprecum o parte a Banatului si a Olteniei au intrat sub stapanire romana.
Pacea nu va fi respectata de nici unul :- nici de Decebal pentru ca el reface cetatile, isi cauta aliati si ii ataca pe Iazigi. -nici de Traian care dorea toata Dacia si nu se multumea doar cu o parte.De aceea construieste podul de la Drobeta Turnul-Severin(Apolodor din Damask).





Al doilea razboi(105-106)
In vara anului 105, armata romana in frunte cu Traian ataca Dacia. Sarmisegetusa este atacata din toate partile: prin Banat
prin Valea oltului
prin Valea Jiului


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org