Referat - Razboiul Arabo - Israelian din 1973

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
405
Etichete
razboiul, arabo, israelian, din, 1973
Descarcari
266
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Razboiul Arabo-Israelian din 1973

I Introducere
Razboiul Arab-Izraelian din 1973,conflict armat ître Izrael si tarile arabe Egipt si Siria, s-a desfasurat in luna octombrie, 1973. Egipt si Siria, au declansat conflictul pentru a-si recupera eritoriile pe care Izraelul le-a ocupat în “Razboiul de 6 zile” din 1967. Desi ambele parti au suferit pierderi grele din razboiul din 1973,Izraelul si-a mentinut controlul asupra teritoriilor. Deoarece conflictul a început de sarbatoare evreiasca Yom Kippur si s-a desfasurat de-a lungul sfintei luni musulmane a Ramadamului, razboiul a mai fost numit si Razboiul Yom Kippur de catre Izraeleni si Razboiul Ramadamului sau Razboiul din Octombrie de catre Arabi.
Desi nu a adus schimbari semnificabile granitelor teritoriilor,razboiul din 1973 si consecintele sale au avut efecte numeroase asupra natiunilor participante si asupra relatiilor lor cu marile puteri mondiale. Egiptul a iesit din Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS),care i-au furnizat ajutor militar si economic inca din anii ’50, si a incheiat stranse relatii cu Statele Unite. Siria a iesit din razboi, fiind un aparator ferm al drepturilor arabilor si cel mai apropiat aliat al Orientului Mijlociu pentru URSS .In Izrael,razboiul a declansat atitudini dezaprobatoare fata de conducatorii statelor, care, in cele din urma, au demisionat. Razboiul a semnalat o implicare crescanda a Statelor Unite pentru negocierea si garantarea intelegirilor arabo-izraeliene.Aceste intelegeri se accentuau pe returnarea terenurilor stapanite de izraeleni controlului arabilor in schimbul recunoasterii de catre arabi de securitate.

II Cauzele razboiului.
Lungul conflict dintre evrei si arabi privind conrolul asupra teritoriului (istorie) Palestina s-a materializat in razboaie in anii :1948, 1956 si 1967.Opozitia arabilor fata de statul evru Izrael a inclus si statele vecine arabilor si dupa 1964, Organizatia pentru eliberarea Palestinei, un corp politic preocupat de crearea


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org