Referat - Regimuri Totalitare

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
3495
Etichete
regimuri, totalitare
Descarcari
1041
Nota
9.5 / 10 - 2 voturi


Regimuri totalitare
Regimurile totalitare au avut un mare impact asupra istoriei mondiale, impact care inca se mai simte in tarile cum sunt China sau Rusia . Ele se bazau pe forta, violenta si dictatura.
Totalitarismul a avut perioada de glorie in perioada interbelica atunci când toate tarile erau derutate de primul razboi mondial, iar economia statelor învinse nu intrase in normal.
Având la baza conducerea catre un singur om, totalitarismul a îndoctrinat masele politice, reducând libertatea cetateanului aproape de zero. In tarile afectate de acest flagel, demara frica si suspiciunea .oamenii se parau unii pe altii, chiar in mijlocul familiei erau persoane care îsi parau parintii sau fratii.
Totalitarismul si-a atins maturitatea in Rusia, Germania, Italia. In aceste state, libertatea individului era aproape in întregime redusa. Acest control absolut al statului era in opozitie cu liberalismul si democratia. Daca liberalismul încerca sa limiteze puterea statului, si sa protejeze drepturile sacre ale individului, totalitarismul se baza pe respectul impus cu forta. La baza statului totalitar sta liderul atotputernic si partidul unic.
Cel mai eficient sistem totalitar a fost cel din U.R.S.S., unde s-a instaurat la putere prin lovitura de stat de la 7 noiembrie 1917. Conceptia comunistilor era ca sursa tuturor relelor este capitalismul, pentru ca se baza pe proprietate privata, initiativa personala si motivatie in realizarea profitului; astfel societatea se împarte in clase, iar burghezia detine puterea, atât in viata economica, cat si in viata politica.
Partidul îsi recruta membrii pe baza loialitatii fata de regim. In fruntea partidului se afla liderul suprem. Propaganda urmarea îndoctrinarea maselor cu invatatura narcist-leninista. Sistemele se bazau pe teroare care era manifestata de politia partidului. Câteva din aceste organizatii au fost : CEKA , KGB , GRU , NKUD.
Patura privilegiata numita nomenclatura a fost alcatuita din membri ai partidului, care erau recompesati cu functii si avantaje materiale pentru loialitatea lor fata de regim.
Dictatura bolsevica din U.R.S.S. a cunoscut forma sa extrema sub conducerea lui Stalin.
Fascismul si nazismul au fost alte sisteme totalitare, care s-au instaurat si s-au dezvoltat intr-o atmosfera de umilinta nationala, atât Germania cat si Italia intampinand mari dificultati economice dupa razboi.
Acestea se bazau pe : natinalism si pe castigarea onoarei nationale. Au fost create o serie de mituri avându-i in prim plan pe cei doi conducatori totalitari : Hitler si Mussolini.
Cel din urma dorea refacerea gloriei Imperiului Roman, a carei mostenire o revendica, iar Hitler dorea spatiul vital pentru poporul german. Ambele mituri se puteau înfaptui prin subjugare si preluarea de teritorii de la alte state. Si aici au aparut formatiuni paramilitare : „Camasile Negre” in Italia si „Camasile brune si S.S.” in Germania. Hitler a facut din rasism si antisemitism baza programului sau.
Regimurile totalitare au lasat râni care se vindeca greu, mai ales in statele care au economie slab dezvoltata si au fost infectate de acest flagel.
Aruxandei Sorin
Clasa a XI-D
...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org