Referat - Revolutia din Octombrie

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
410
Etichete
revolutia, din, octombrie
Descarcari
295
Nota
0 / 10 - 0 voturi

REVOLUTIA DIN OCTOMBRIE


Revolutia din Octombrie, cunoscuta si sub numele de Revolutia Bolsevica, a fost a doua faza a Revolutiei Ruse din 1917. Revolutia din Octombrie a fost condusa de bolsevici sub conducerea lui Vladimir Ilici Lenin si e considerata prima revolutie comunista din secolul al XX-lea, revolutie bazata pe ideile lui Karl Marx. Cele mai importante activitati revolutionare au fost cele de sub controlul Comitetului Militar Revolutionar al Sovietului din Petrograd .
Proeminenta evenimentului a fost scoasa în evidenta mai târziu. Initial, evenimentul era numit Revolta din octombrie sau Revolta de pe 25, asa cum apare în prima editie a operelor complete ale lui Lenin.
Numele oficial al Revolutiei din Octombrie în Uniunea Sovietica, începând cu a zecea aniversare a revolutiei din 1927, a fost Marea Revolutie Socialista din Octombrie. Azi, aceasta denumire este folosita mai ales de comunistii rusi.

Evenimente

Lenin,liderul bolsevic
Pe 25 octombrie 1917 (dupa calendarul iulian înca în uz la acea vreme în Rusia, 7 noiembrie dupa calendarul gregorian), liderul bolsevic Vladimir Ilici Lenin si-a condus revolutionarii de stânga într-o revolta aproape fara varsare de sânge în Petrograd, capitala Rusiei, împotriva guvernului ineficient al lui Alexandr Kerenski. Cea mai mare parte a revoltei în Petrograd a fost lipsita de varsare de sânge, Garzile Rosii conduse de bolsevici au preluat controlul principalelor puncte din capitala întâmpinând o slaba opozitie. În cele din urma au luat cu asalt Palatul de Iarna în noaptea de 24-25 octombrie/6-7 noiembrie 1917. Asaltul, condus de Vladimir Antonov-Ovseenko, a fost pornit la ora 21:45, având ca semnal de pornire o lovitura de tun, (trasa cu un proiectil de manevra), de pe crucisatorul Aurora. Palatul era aparat de cazaci, batalionul de femei si de cadeti(elevi ai unei scoli militare). Palatul a fost cucerit în jurul orei 2 dimineata. Ziua de 7 noiembrie a devenit data oficiala la care se sarbatorea revolutia. Istoria o


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org