Referat - Tratatul de la Versailles II

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
295
Etichete
tratatul, versailles
Descarcari
176
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Tratatul de la Versailles II



Pe data de 11 noiembrie 1918, priministrul englez David Lloyd George a anuntat arminstitiului de pace dintre Germania si Puterile Aliate. In realitate Europa se afla la doar doua decenii de un conflict si mai mare.
In iarna dintre 1914 si 1915 nu mai exista nici un fel de coordonare intre strategia militara si politica externa. Franta excludea orice varianta care nu-I restituia Alsacia si Lorena, in vrema ce Germania refuza sa ia in calcul o pace in cadrul caruia I se cerea sa renunte la teritoriile cucerite. Totodata conducatorii Europei au devenit opsedati pentru distrugerea progersiva a unei inregi generatii de oameni tineri, incat Victoria s-a transformat intr-o recompense in sine.
Conditiile pacii au dobandit treptat un character nihilist. Conducatorii Germaniei au cerut o serie de lucruri care insemnau defapt capitulare fara conditii. In vest ei au solicitat anexarea bazinelor carbonifere din nordul Frantei si controlul military asupra Belgiei, inclusive asupra portului Anvers, fapt ce a starnit furia Marii Britanii.
Dupa infrangerea Rusiei, Germani a inpus tratatul de la Brest-Litovsk pe 3 martie 1918 prin care a anexat 1/3 din Rusia europeana si a stabilit un protectorat asupra Ucrainei. Primul razboi mondial a inceput ca un razboi tipic de cabinet, cu mesaje trimise de la o ambasada la alta si cu telegrame expediate monarhilor suverani in toate momentele decisive pe drumul spre batalia finala. Dupa primii 2 ani de razboi fiecare tabara a pus conditii incompatibile cu cea mai vaga natiune de echilibru de forte.
Entuziasmul care a marcat inceputul razboiului s-a evaporat de indata ce popoarele din Europa au ajuns sa inteleaga ca abilitatea guvernelor lor de a produce carnagiul nu era egalata de un fel de mare abilitate de a obtine fie pacea, fie Victoria Imperiului austro-ungar a disparut cu totul. Imperiul rus a fost preluat de catre bolsevici si in timp de doua decenii a alunecat la


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org