Referat - Zei si eroi ai greciei antice

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
549
Etichete
zei, eroi, greciei, antice
Descarcari
339
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Zei si eroi ai greciei antice


Zei

Zeus este cel mai puternic dintre olimpieni, socotit drept stapânul suprem al oamenilor si al zeilor.
El facea parte din cea de-a doua generatie divina. Era cel mai mic dintre fii lui Cronos si ai Rheei. Ca sa-l scape de urgia tatalui sau, care-si înghitea rând pe rând copiii de îndata ce se nasteau, Rhea l-a ascuns pe Zeus trimitându-l în Creta, unde a fost îngrijit de nimfe. Când a crescut mare, Zeus, a pus la cale, cu ajutorul Geei si al lui Metis, detronarea tatalui sau. Dupa ce l-a silit pe Cronos sa-si verse înapoi copiii înghititi, Zeus, împreuna cu fratii sai acum reîntorsi la viata, i-a declarat razboi lui Cronos. În ajutorul acestuia au sosit însa fratii sai, titanii. Lupta a durat zece ani si a luat sfârsit cu victoria olimpienilor. Zeus a devenit stapânul întregului univers. El a daruit lumea subpamânteana fratelui sau Hades, iar marea lui Poseidon, pastrându-si pentru sine pamântul. Pâna sa dobândeasca pacea, a avut de înfruntat însa noi vrajmasi, de data aceasta pe gigantii asmutiti împotriva sa de catre Geea. Lupta cu Typhon a fost cea mai grea dar, în cele din urma, Zeus a iesit din nou si definitiv biruitor.
Ca stapân suprem si ca detinator al puterii supreme absolute, Zeus era cel care împartea dreptatea printre oameni si zei, el era expresia echilibrului si a ordinii din natura si din societate. Era socotit zeul luminii, al fenomenelor naturale, detinatorul fulgerelor si, mai ales, al trasnetelor – manifestare cu precadere a fortei si a mâniei sale divine. El domnea în palatul sau aflat pe crestele înalte ale Olimpului si de acolo, înconjurat de ceilalti zei, cârmuia destinele lumii, împartind binele si raul printre muritori si veghind asupra împlinirii destinelor lor.

Poseidon era zeul marii, fiul lui Cronos si al Rheei. Ca si ceilalti frati ai sai, când s-a nascut, Poseidon a fost înghitit de catre tatal sau si apoi dat afara.
Mai târziu a luptat alaturi de olimpieni împotriva titanilor. Când, în urma


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org