Referat - Zeii din mitologia greaca

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
428
Etichete
zeii, din, mitologia, greaca
Descarcari
275
Nota
0 / 10 - 0 voturi








Miotologia greaca cuprinde o colectie de mituri care provin din Grecia Antica. Aceste povestiri, familiare tuturor grecilor antici, formau fundamente ritualurilor lor si erau o reprezentare a lumii, cel putin pâna la Pitagora. Aceasta mitologie reprezinta, în mare parte, sursa celei romane. În mitologia greaca, zeii reprezinta personificarile tuturor fortelor universului. Bunavointa zeilor putea fi câstigata prin sacrificii si devotiune, acestia având reputatia de a fi capriciosi. Pâna si iubirile lor puteau deveni periculoase. Lumea mitologiei grecesti este complexa: razboaie, intrigi si zei, toate aceste elemente ajungând sa se încruciseze la un moment dat.
Este important de retinut ca grecii antici amesctecau evenimentele din mitologia lor cu cele din istorie. De aesmenea, Iliada si Odiseea sunt considerate istorice.

Afrodita – zeita frumusetii

Îi apartinea fierarului zeilor, schiopul si hidosul Hefaistos. Legat de nasterea ei,
exista doua variante: fiica lui Zeus si a Dionei însa, pe de alta parte, se presupunea si ca s-ar fi nascut din valurile marii. În ceea ce priveste farmecul si puterea Afroditei, circulau numeroase legende: un episod cunoscut este acela al infidelitatii ei fata de Hefaitos care, descoperind legatura ei cu Ares, a chemat toti zeii Olimpului drept martori, surprinzându-i împreuna pe cei doi. Un alt episod este judecata lui Paris: Zeus a poruncit ca marul de aur aruncat de Eris, zeita vrajbei, si revendicat în egala masura de Hera, Atena si Afrodita, sa fie acordat de un muritor, Paris, aceleia pe care o va socoti el mai frumoasa. Cele trei zeite s-au înfatisat în fata lui Paris si au început sa-si laude farmecele, promitându-i fiecare un dar. Cucerit de frumusetea Afroditei si de darul fagaduit de ea – acela de o lua de sotie pe cea mai frumoasa muritoare, Helena – Paris i-a dat ei marul. Alegerea Afroditei si rapirea Helenei au constituit originea razboiului troian. Cultul ei era


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org