Referat - Zeita Venus

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
1058
Etichete
zeita, venus
Descarcari
414
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Zeita Venus


Potrivit legendei, s-a nascut pe insula Cipru. Desi, zeita a frumusetii, este casatorita cu zeul schiop, hidosul, Hefaistos, fiind si fierarul zeilor. În privinta nasterii ei exista doua variante, prima ar fi ca este fiica lui Iupiter si a Dionei, cealalta spune ca s-a nascut din spuma marii. Cu toate ca este casatorita cu Hefaistos (Hephaestus), a fost iubita de Marte (zeul razboiului); de Bachus (zeul vinului); Mercurian (zeul negotului) si Neptun (zeul marilor si oceanelor); dintre zei, iar dintre muritori de Anchises si Adonis.
A avut mai multi copii: cu zeul Bachus pe Eros, cu Marte pe Anteros si pe Harmonia, cu muritorul Anchises pe Aeneas (personajul principal din epopeea virgiliana „Eneida”), etc.
În legatura cu farmecul si puterea ei circulau numeroase legende: un episod cunoscut este acela al infidelitatii ei fata de Hephaestus care, descoperind legatura ei cu Marte, a chemat toti zeii Olimpului drept martori, surprinzându-i împreuna pe cei doi. Un alt episod, celebru de data aceasta, este judecata lui Paris: Iupiter a poruncit ca marul de aur aruncat de Eris (zeita vrajbei), si revendicat în egala masura de Iunona, Minerva si Venus, sa fie acordat de un muritor, Paris, aceleia pe care o va socoti el mai frumoasa. Cele trei zeite s-au înfatisat înaintea lui Paris pe muntele Ida si au început sa-si laude farmecele, promitându-i fiecare câte un dar. Cucerit de frumusetea lui VENUS si de darul fagaduit de ea - acela de a o lua de sotie pe cea mai frumoasa muritoare, pe Helena - Paris i-a dat ei marul.
Alegerea ei si rapirea Helenei au constituit originea razboiului troian. În cursul acestui razboi, în care rivalele ei, Iunona si Minerva, au sprijinit tabara adversa; VENUS, ajutandu-i în mod constant pe troieni, în special pe Paris si pe Aeneas. Ea a fost ranita în lupta de catre grecul Diomede. Daca nu a putut împiedica moartea lui Paris si distrugerea Troiei, în schimb, salvarea lui Aeneas se datoreste lui VENUS, care l-a ajutat sa ajunga pe ta


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org