Referat - Managementul drepturilor si datoriilor aferente salariatilor

Categorie
Referate Management
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
622
Etichete
managementul, drepturilor, datoriilor, aferente, salariatilor
Descarcari
432
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Managementul drepturilor si datoriilor aferente salariatilor



La activitatea de productie si comerciala a intreprinderii perticipa principalii factori de productie: capitalul (imobilizat si circulant) si omul in totalitatea aptitudinilor fizice si intelectuale si cu experienta sa, puse in functiune in activitatea desfasurata.
Personalul angajat, forta de munca a acesteia, este principalul factor de productie care pune in actiune ceilalti factori. Omul actioneaza cu ajutorul masinilor asupra activelor circulante pe care le transforma in produse, lucrari, servicii necesare traiului.
Angajarea fortei de munca se face prin contractele de munca nagociate intre patronat, sindicat si salariat. Pentru munca prestata in conditiile prevazute in contractul colectiv si cel individual de munca, fiecare angajat are dreptul la un salariu.
Salariul brut este reflectat in contabilitate sub dublu aspect: pe de o parte, ca obligatie fata de personalul angajat de a le plati contravaloarea muncii prestate, iar pe de alta parte constituie o cheltuiala deoarece salariul este expresia valorica a factorului munca consumata in activitatea intreprinderii, iar in contabilitate orice consum de factori reperezinta o cheltuiala.
Salariul este sursa de existanta a oamenilor atat timp cat sunt salariati. Pentru asigurarea sursei de existenta a pensionarilor, a salariatilor cat sunt in somaj, a altor categorii de oameni in incapacitate de munca etc., legistatia in vigoare prevede constituirea unor fonduri cu caracter special, prin contributii, atat ale salariatiilor, cat si ale intreprinderii: la asigurarile sociale, la asigurarile de sanaate, la constituirea fondului de somaj si altele.
Tinand seama de aceste considerente, contabilitatea operatiilor economice si financiare generate de utilizarea factorului de munca vor fi tratate astefel: sistemul conturiloe privind factorul de munca, contabilitatea salariilor si a contributiilor personale, contabilitatea contributiilor patronale pentru asigurari


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org