Referat - Notiuni de baza privitoare la modelul german de management

Categorie
Referate Management
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
441
Etichete
notiuni, baza, privitoare, modelul, german, management
Descarcari
330
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Notiuni de baza privitoare la modelul german de management


Introducere

Managementul european reprezinta o însumare de modele manageriale proprii tarilor europene, diferentele specifice în materie de management fiind generate de factori de natura culturala si de traditii comportamentale.
Germania practica unul din cele mai eficiente managementuri din lume cu rezultate economice exceptionale, obtinute în contextul reconstruirii industriei aproape complet distruse în timpul razboiului, apelând la tehnologii noi. Comportamentul managerial german este puternic marcat de principiile protestante privind eficienta sociala a structurilor organizationale, respectiv demnitatea umana având ca scop bunastarea oamenilor, solidaritatea caracterizata prin responsabilitati la nivel de individ si la nivel de grup, responsabilitatea pentru propriile opinii si inviolabilitatea proprietatii.

Cap. I Contextul tranzitiilor germane si a modelului german de management

Scurte date demografice si economice

Republica Federala Germania are o suprafata de 356.980 km2, cu o populatie de 82.400.000 locuitori, densitatea pe km2 fiind de 230.8. În anul 2001 natalitatea a fost de 9,1%, mortalitatea de 10%, iar mortalitatea infantila de 4,4%.
Cea de a treia putere a lumii a înregistrat cresteri moderate ale economiei: 0,6% în 2001; 0,2% în 2002 si 0,3% în 2003. Deficitul statului a reprezentat în jur de 3,8% din P.I.B. numarul somerilor s-a ridicat în 2003 la 4,495 ml, adica 10,8% din populatia activa. Numeroase întreprinderi mici si mari au dat faliment, iar sectorul bancar a fost nevoit sa anunte mari reduceri de salariati. Cu toate dificultatile, Germania este un loc atragator de instalare pentru întreprinderile straine.

1.1.1. Influenta culturii asupra managementului german

În opinia specialistilor germani, cultura tarii lor a determinat modelul specific de management german, gândirea fiind influentata de experienta dobândita în familie, apoi de educatia din scoala si în organismele p


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org