Referat - Teoria motivatiei

Categorie
Referate Management
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
472
Etichete
teoria, motivatiei
Descarcari
291
Nota
0 / 10 - 0 voturi

TEORIA MOTIVATIEI



1. MOTIVATIE SI MANAGEMENT
Teoria motivatiei acorda importanta preponderenta factorilor interni, adica nevoilor (dorinte, tensiuni ori stari conflictuale) în explicarea comportamentului oamenilor. Se apreciaza ca factorii interni imprima comportamentului o esenta care face ca raspunsul sa nu mai poata fi redus la o simpla reactie fata de stimuli perceputi.
Astfel, pentru unul si acelasi stimul raspunsul se va diferentia de la o persoana la alta, în functie de tipul nevoilor active (tipul de nevoi care prin presiunea provocata determina persoana sa-si concentreze efortul în directia acelor obiective care asigura satisfacerea lor).
Determinarea comportamentului în functie de specificul nevoilor care caracterizeaza diferitele persoane deschide o perspectiva mai larga pentru a întelege diversitatea actiunilor care caracterizeaza eforturile pe care le depun pentru a-si îndeplini atributiile de post.
Locul central este atribuit MOTIVELOR în explicarea comportamentului - de unde si denumirea de TEORIEI A MOTIVATIEI.
MOTIVELE desemneaza acele tipuri de nevoi care sunt active. Nevoile active provoaca o tensiune interna care determina orientarea persoanei, a actiunilor ei în directia satisfacerii acestor nevoi. De aici rezulta ca o anumita stare de nesatisfacere a nevoilor constituie o conditie sine qua non pentru ca acestea sa fie active, adica pentru a se constitui drept motive în alegerea unei anumite conduite (Maslow).
Fata de teza starii necesare a nesatisfacerii nevoilor, pentru a pastra capacitatea de a motiva comportamentul, poate fi exprimata de o anumita rezerva, atât datorita lipsei unei cercetari riguroase care sa demonstreze aceasta necesitate cât si pentru ca unul dintre modele le constituite pornind de aceasta teorie (modelul ierarhiei nevoilor) scoate în evidenta existenta unor nevoi a caror satisfacere nu anuleaza rolul în declansarea comportamentului ci din contra îl amplifica (de exemplu nevoia de stima). Mentionez ca teza nesatisfa


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org