Referat - Contabilitate de gestiune si calculatia costurilor

Categorie
Referate Marketing
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
16825
Etichete
contabilitate, gestiune, calculatia, costurilor
Descarcari
1556
Nota
9.33 / 10 - 3 voturi

CONTABILITATE DE GESTIUNE SI
CALCULATIA COSTURILOR
Obiectivele, functiile si rolul contabilitatii de gestiune si calcularea costurilor.
Definitia si obiectivele contabilitatii de gestiune si calcularea costurilor.
Obiectul contabilitatii de gestiune îl constituie determinarea costurilor prestabilite, înregistrarea cheltuielilor ocazionate de activitate de productie, executarea de lucrari, prestari servicii, determinarea costului efectiv, stabilirea abaterilor dintre costul prestabilit si costul efectiv, analiza acestora cât si determinarea rezultatelor analitice.
În cadrul contabilitatii de gestiune si calculatie a costurilor sunt evidentiate numai cheltuieli care au o anumita legatura (directe sau indirecte) cu activitatea desfasurata.
Contabilitatii de gestiune si calcularea costurilor mai este denumita si contabilitate analitica, deoarece da posibilitatea determinarii rezultatelor în mod analitic pe fiecare purtator de cost sau sector de activitate.
Obiectivele
Rezulta din obiectul de studiu si sunt urmatoarele:
determinarea costului prestabilit, standard antecalculat pe purtatori de cost si sectoare de activitate
colectarea cheltuielilor de productie, administrarea si determinarea costului efectiv
determinarea abaterilor dintre costul prestabilit si cel efectiv, analiza acestora cât si determinarea rezultatelor analitice
determinarea costurilor ca baza a formarii preturilor de vânzare
Functiile contabilitatii de gestiune
Functia previzionala, presupune determinarea costurilor standard antecalculate, bugetare. Determinarea acestora se face pe baza normelor de consum si de munca stiintific fundamentate cât si pe baza analizei cheltuielilor înregistrate în ultimele perioade de gestiune (5-10 ani), valorile fiind luate în date comparabile.
Functia de înregistrare analitica curenta, presupune colectarea si înregistrarea tuturor cheltuielilor efectuate pe destinatii în mod analitic si în momentul efectuarii acestora. În acest fel orice cheltuiala efectuata, care priveste productia, va fi înregistrata în momentul efectuarii, pe baza documentelor justificative, care atesta efectuarea operatiunii.
Functia de analiza si control, se realizeaza numai cu conditia îndeplinirii primelor doua functii. Presupune determinarea abaterilor dintre costul prestabilit si costul efectiv, recuperarea eventualelor pagube si luarea de masuri pentru a preîntâmpina în viitor asemenea deficiente.
Rolul contabilitatii de gestiune
Consta în:
determinarea costului unitar si total pe purtator si pe sector, utilizând procedee si metode de calculatie specifice activitatii desfasurate
rolul rezida în posibilitatea compararii în dinamica a costurilor unui anumit produs, întrucât structura de cost se mentine
este instrumentul important în planificarea si prognoza activitatii, în întocmirea bugetului cheltuielilor de productie, ca parte componenta a bugetului de venituri si cheltuieli al unitatii
cunoasterea costurilor da posibilitatea luarii de masuri în modificarea proceselor tehnologice, în scopul reducerii cheltuielilor de productie
cunoscând structura antecalculata (standard) a costurilor pe purtator si pe sectoare pot fi înlaturate în urmarirea curenta a cheltuielilor, acele feluri de cheltuieli, care nu au legatura cu productia
Clasificarea cheltuielilor care formeaza costul productiei
Din punct de vedere al posibilitatii de identificare a cheltuielilor pe purtator si pe sectoare:
cheltuieli directe
cheltuieli indirecte
Cheltuielile directe sunt acele cheltuieli pentru care exista posibilitatea identificarii pe purtator de cost (produs, lucrare, serviciu) înca din momentul efectuarii lor. Se cuprind: cheltuieli cu materii prime si materiale consumabile (o parte din acestea), salariile personalului direct productiv si contributiile aferenta acestora.
Cheltuielile indirecte sunt acele cheltuieli imposibil de identificat în momentul efectuarii numai pe sectoare de activitate sau locuri de cheltuieli. Se cuprind:
cheltuieli cu întretinerea si functionarea utilajelor
cheltuieli generale ale sectiei
cheltuieli generale ale întreprinderii
Dupa natura economica:
cheltuieli cu munca vie
cheltuieli cu munca materializata
Cheltuieli cu munca vie (cu personalul) sunt: cheltuieli cu salarii brute, contributii, fond de somaj, etc.
Cheltuielile materializate : cheltuieli cu materii prime si materiale, energie, combustibil, amortizare, cheltuieli de întretinere, reparatii etc.
Din punct de vedere al necesitatilor de planificare si postcalcul:
elemente primare
articole de calculatie
Elemente primare de cheltuieli:
cheltuieli cu...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org