Referat - Curs de marketing

Categorie
Referate Marketing
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
371
Etichete
curs, marketing
Descarcari
432
Nota
0 / 10 - 0 voturi

MARKETING – CURS 1


Aparitia si dezvoltarea marketingului


Marketingul este o stiinta tânara. A aparut la începutul secolului XX, desi anumite tehnici de marketing se regasesc în istoria omenirii (exemplu: afisele).
În primii 30 de ani accentul cadea pe produs („un produs bun se vindea de la sine”). În anii 40 si 50 marketingul se baza pe vânzari, ceea ce a dus la dezvoltarea tehnicilor de vânzari, numindu-se astfel marketing de vânzare. La sfârsitul celui de-al doilea Razboi Mondial pe piata americana a aparut urmatoarea situatie: economia de razboi s-a reconstituit spre bunuri de consum (asa cum în timpul razboiului fabricile produceau avioane într-un timp record, la fel dupa terminarea acestuia produceau la fel de repede televizoare, de exemplu). S-a dezvoltat apoi orientarea spre consumator – un consumator multumit înseamna un profit mai mare. Apare apoi orientarea pe relatiile dintre vânzator si consumator, aceasta a aparut în ultimii 10-15 ani.
piata organizationala – este piata dintre firme, unde relatiile sunt mult mai bine dezvoltate, de aceea vorbim despre marketing relational (relatii pe termen lung) – proiectarea unui produs nou în functie de ce vrea consumatorul.

Dezvoltarea marketingului a avut loc pe doua cai:
extensiva: a însemnat câstigarea de noi domenii (la început era numai pe piata bunurilor de consum), noi piete (tari)
poate fi considerata aproape încheiata;
exista chiar si marketing religios.
intensiva: vizeaza aspecte calitative si presupune perfectioanarea marketingului într-un domeniu în care el deja a patruns
dezvoltarea marketingului serviciilor a fost intensiva;
marketingul serviciilor nu este asemanator cu cel al bunurilor;
latura intensiva se afla într-o continua perfectionare, nu poate fi considerata ca fiind încheiata.

Cele patru functii ale managemenului sunt:

Investigarea pietei si a nevoilor de consum (functie premisa): este necesara cunoasterea mediului extern, care se realizeaza printr-un studiu de piata.
Functia mijloc (fu


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org