Referat - Franciza

Categorie
Referate Marketing
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
5040
Etichete
franciza
Descarcari
843
Nota
5 / 10 - 2 voturi

Definire
Notiunea de franciza face inca obiectul de studiu in ceea ce priveste definirea atat din punct de vedere juridic, cat si la nivelul conceptual al marketingului. Succint, franciza se poate defini ca o metoda comerciala de "imprumut" al numelui, prin care un business al francizorului este dat in folosinta unui beneficiar in anumite conditii contractuale. Astfel, pe de o parte franciza devine un vehicul de extindere a activitatii francizorului prin "multiplicarea" afacerii sale, pe de alta parte fiind o oportunitate accesibila a investitorului gata sa isi construiasca o cariera in afaceri. In intelesul Ordonantei OG 52/1997, franciza este "un sistem de comercializare bazat pe o colaborare continua între persoane fizice sau juridice, independente din punct de vedere financiar, prin care o persoana, denumita francizor, acorda unei alte persoane, denumita beneficiar, dreptul de a exploata sau de a dezvolta o afacere, un produs, o tehnologie sau un serviciu".
Cum opereaza franciza?
"it's a business marriage" intre un business deja existent ( al francizorului) si un nou sosit in piata de afaceri(francizatul). Beneficiarul francizei (francizatul) cumpara de la francizor drepturile inregistrate pentru a reproduce intregul pachet de afaceri, intr-un format "la cheie", pe un teritoriu specific si pe o perioada de timp delimitata. Francizorul trebuie sa puna la dispozitie un format complet al business-ului care sa includa numele, imaginea si impactul corporatiei, dovada testarii lui anterioare, know-how-ul, servicii de training si suport. Beneficiarul francizei investeste capital, timp, efort, si eventual o experienta anterioara in business pentru a crea "clona" sistemului de business al francizorului.
Avantaje si dezavantaje
avantajele francizorului
· Atragerea capitalului francizatilor sai, cresterea volumului investitiilor si implicit a profitului; · Penetrarea de noi piete cu eforturi investionale reduse si cresterea volumului produselor si/sau serviciilor; · Cheltuieli reduse pentru reclama si publicitate; · Cresterea renumelui marcii, a firmei, a produselor sau a serviciilor oferite.
dezavantajele francizorului
· Imaginea francizorului este de fapt reflectia activitatii francizatilor sai; · Esecul sau falimentul unui francizat produc dezechilibre intregii retele de franciza; · Controlul relativ asupra francizatilor; · Dependenta profitului francizorului de performanetle francizatilor.
avantajele francizatului
· Beneficiul rezultat prin operarea sub o marca sau o firma cunoscuta; · demararea unei afaceri la cheie sub un brand de renume ce si-a dovedit eficienta; · Instruirea si asistenta tehnica din partea francizorului; · Pastrarea independentei si a controlului afacerii.
dezavantajele francizatului
· Accesul francizatului la afacere se face prin plata unei taxe; · Francizatul conduce afacerea pe o perioda delimitata de timp.
Originea si evolutia
Franciza ca sistem de dezvoltare a afacerilor a aparut in SUA la inceputul anilor '50, a cunoscut o continua cresterea si o invadare a pietelor de capital din toata lumea, astfel incat astazi se poate vorbi de sute companii care opereaza in sistem multi-national, unele dintre ele chiar la nivel mondial. Se estimeaza ca la sfarsitul anilor 2000, jumatate din produsele oferite consumatorilor se fac in virtutea unor contracte de franciza. Francizorii ofera mii de oportunitati de a deschide noi afaceri in fiecare an. Se estimeaza ca la nivel mondial, in orice moment exista circa 250 000 de oameni care se straduiesc sa-si stabileasca un business. In tarile Europei Occidentale sunt intre 600 si 900 de oportunitati de franciza (dar nu toate de inalta calitate), ceea ce face ca informarea si obtinerea unor sfaturi profesionale sa fie vitale. Cifra de afaceri atinsa in SUA anual de catre companiile de franciza se ridica la 800 miliarde dolari, iar in Marea Britanie, in sistemul francizei lucreaza 250 000 de oameni in 40 000 de afaceri.
Tipuri de francize
1. Franciza de investitie (Investment franchise) - francizatul contribuie cu un capital substantial la un sistem costisitor de franciza si, desi obtine managementul strategic, angajeaza un tert pentru a conduce afacerea. (eg. Hoteluri si restaurante). 2. Franciza de management (Management franchise) - francizatul controleaza o regiune si conduce o echipa de operatori (eg. Operatiuni mobile)
3. Franciza executiva (Executive franchise) - francizorul conduce si opereaza de unul singur afacerea, de obicei in activitati de consultanta si management al proiectului, unde sediul nu este necesar, acesta fiind de obicei cel al clientului (eg Francizele de consultanta financiara). 4. Franciza comerciala (Retail franchise) - francizatul face o investitie considerabila in sediu comercial, echipament si personal, cu ajutorul carora va opera afacerea care apoi va p...


  • Referate asemanatoare

    • Franciza

      FRANCIZA Franciza reprezinta o forma de cooperare contractuala între un francizor si un francizat ( ...VEZI REFERAT

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org