Referat - Mangementului Resurselor Umane

Categorie
Referate Marketing
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
11351
Etichete
mangementului, resurselor, umane
Descarcari
1961
Nota
10 / 10 - 2 voturi

Capitolul 1
1. Introducere
Locul Mangementului Resurselor Umane e bine precizat în contextul Managementului General. Astfel, în literatura de specialitate, aparuta pâna în prezent, se pune accentul pe aspectele ce privesc relatiile, raportul, începând cu recrutarea, selectia, încadrarea, perfectionarea si stimularea pe tot parcursul angajarii si terminând cu încetarea activitatii.
Cu alte cuvinte, Mangementul Resurselor Umane ar putea fi definit ca un complex de masuri concepute interdisciplinar, cu privire la recrutarea personalului, selectia, încadrarea, utilizarea prin organizarea ergonomica a muncii, stimularea materiala si morala pâna în momentul încetarii contractului de munca.
Aceasta definitie corespunde sistemului “ om-solicitari”, unde omul ocupa locul central, fiind nevoit sa raspunda solicitarilor tuturor factorilor.
Fig. 1.1 Sistemul “om - solicitari”
“Omul e masura tuturor lucrurilor”, afirma filosoful grec Pretoqoras, ceea ce înseamna ca omul e capabil sa integreze orice solicitari prezente sau viitoare având ca tinta omul, care trebuie sa le faca. Esential e efortul potrivit caruia, actiunea simultana a acestor factori si capacitatea organismului omenesc trebuie sa realizeze un echilibru permanent. Acest echilibru se reflecta în balanta energetica a organismului fiecarui om.
Factorii solicitanti sunt studiati de diferite stiinte, dintre care stiinte ca medicale (anatomia, fiziologia, igiena), stiintele tehnice (organizarea productiei, tehnologia), psihologia, sociologia, economia.
Traim într-o societate în care schimbarile se succed cu o mare rapiditate si în care, pentru lumea afacerilor, provocarile si obligativitatea schimbarii tin de domeniul normalitatii. Ori, fara Resurse Umane, capabile de schimbare si adaptare, de creativitate si competente profesionale multiple, organizatiile de orice fel sunt sortite esecului. În acest context, oamenii reprezinta o resursa vitala, de azi si de mâine a tuturor organizatiilor, care asigura supravietuirea, dezvoltarea si succesul acestora.
Bill Gates, presedintele fondator al cunoscutei firme “Microsoft”, declara în 1992:”Daca 20 dintre cei mai buni oameni cu care lucrez ma parasesc, în câteva luni nu veti mai auzi de «Microsoft» ”. În acest context, fara prezenta efectiva a oamenilor care stiu ce, când si cum trebuie facut, e pur si simplu imposibil ca organizatiile sa-si atinga obiectivele. Tocmai de aceea pe plan mondial se duce o adevarata batalie pentru atragerea creierelor, investitiile în acest sens fiind foarte rapide.
1.1 Evolutia conceptului de Resurse Umane
Importanta fiintei umane în conducerea cu succes a unei afaceri e cea care face din managementul resurselor umane, un set de competente, deprinderi si atitudini esentiale pentru toti managerii. Acest set e legat direct de valorile supreme ale firmei/organizatiei.
Aceasta responsabilitate nu e doar legata de a furniza slujbe oamenilor, de a-i îndruma cum sa lucreze si de a le înregistra performantele, desi managerii trebuie sa faca acest lucru. Pe lânga toate acestea, e o investitie: a da oamenilor puterea pentru ca ei sa actioneze eficient si eficace.
În acest sens, Jack Welch, de la firma General Electric, spunea ca pentru a reusi în lumea afacerilor în anii 90, trebuie sa te gândesti tot timpul cum poti face fiecare persoana mai folositoare, mai valoroasa. Investitia în oameni s-a dovedit a fi calea cea mai sigura de a garanta supravietuirea unei organizatii, sau de a asigura competitivitatea si viitorul acesteia.
Consultantii si managerii sustin ca oamenii constituie “bunul cel mai de pret” al unei organizatii. Astfel, în functie de scopul urmarit, managementul general s-a divizat într-o multitudine de domenii specializate, în rândul carora se înscrie si managementul resurselor umane.
Succesul unei organizatii e determinat si de calitatea resurselor umane, de procedurile prin care se face atragerea si mentinerea celor mai stralucite talente, care sa realizeze cele mai dificile sarcini cu acelasi entuziasm cu car le realizeaza pe cele usoare.
Primele mentiuni ce fac trimitere la importanta Resurselor Umane le avem de la utopistul specialist R. Owen (1820-1850). Interesul pentru Managementul Resurselor Umane a aparut la confluenta cu dezvoltarea psihologiei, sociologiei, stiintelor juridice, cercetarilor operationale, statisticii etc.
Fondatorii disciplinei sunt personalitati cu rezonanta în pionieratul managementului, sociologiei, psihologiei. Astfel, Fr. Taylor (1915), a fost preocupat de bunas...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org