Referat - Metodologia de calcul a resurselor de munca

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
5121
Etichete
metodologia, calcul, resurselor, munca
Descarcari
657
Nota
9 / 10 - 1 vot

Metodologia de calcul a resurselor de munca
Resursele de munca existente la un moment dat in societate exprima numarul persoanelor capabile de munca, respectiv acea parte a populatiei care poseda ansamblul capacitatilor fizice si intelectuale ce ii permit sa desfasoare o activitate utila.
 
Volumul resurselor de munca (RM) se determina pe baza urmatoarei relatii:
RM=PVM-PVMIM+PAVML;
unde:
PVM=populatia cuprinsa in limitele varstei de munca;
PVMIM= populatia cuprinsa in limitele varstei de munca, dar inapta de munca;
PAVML= populatia din afara limitelor varstei de munca, dar care lucreaza.
 
Numarul populatiei in limitele varstei de munca (PVM) determina in mod hotarator nivelul si structura resurselor de munca si cuprinde totalitatea persoanelor a caror varsta este cuprinsa intre varsta de intrare si varsta de iesire din activitate.
Limitele de varsta intre care o persoana se considera ca poate participa la activitatea sociala se stabilesc prin legislatia fiecarei tari. In Romania, in prezent, limitele varstei de munca sunt 16-59 ani pentru barbati si 16-54 ani pentru femei. Avand in vedere ca in statisticele nationale limitele de varsta de intrare si/sau de iesire sin activitate sunt diferite, in comparatiile internationale trebuie utilizate limite standard.
Limitele varstei de munca sunt determinate de nivelul de dezvoltare economica a fiecarei tari. Astfel, in tarile mai putin dezvoltate limita minima a fortei de munca este mai scazuta, iar in tarile dezvoltate din punct de vedere economic limita minima este mai ridicata (ca urmare a prelungirii duratei scolii obligatorii), existand si posibilitatea ca limita maxima sa fie mai ridicata (ca urmare a duratei de viata mai mare a acestei tari).
Pentru caracterizarea resurselor de munca se folosesc urmatorii indicatori:
·         populatia apta de munca – se determina ca diferenta intre numarul total al populatiei in varsta de munca si numarul populatiei cuprinse in limitele varstei de munca, dar incapabila de munca;
·         resursele de munca disponibile – exprima potentialul de munca care poate fi folosit in activitatea economico-sociala si se determina scazand din volumul resurselor de munca, populatia in varsta de munca cuprinsa in procesul de invatamant si militarii in termen;
·         populatia potential activa – cuprinde populatia in varsta de 15-64 ani si exprima, intr-o forma generala, resursele de munca; acest indicator poate fi folosit in comparatiile internationale.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org