Referat - Arhimede

Categorie
Referate Matematica
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
3754
Etichete
arhimede
Descarcari
999
Nota
9.33 / 10 - 3 voturi

Arhimede (287 - 212 î.e.n.)
Sunt cunoscute multe legende despre Arhimede. Ca si marii matematicieni de mai târziu (Newton în special), când Arhimede era preocupat de o problema de matematica, uita unde se afla; chiar mai mult, uita si sa manânce. Asa, de pilda, într-o zi pe când facea baie în apa marii îsi dadu seama ca a descoperit celebra sa lege de hidrostatica: un corp scufundat în apa sufera din partea acesteia o presiune din toate partile, care contrabalanseaza exact greutatea volumului de apa dezlocuit. In momentul când Arhimede a descoperit intuitiv acest principiu, pe când înota în apa, s-a reîntors la mal si s-a îndreptat gol spre casa, strigând: " Eureka, eureka", ceea ce în vechea elena se pronunta "evrica, evrica" si înseamna "am descoperit" sau "am gasit". Ce se întâmplase, ce problema se pusese si el descoperise solutia?
Regele Hieron al III-lea al Siracuzei, daduse unui bijutier o anumita cantitate de aur ca sa-i faca o coroana. Bijutierul facuse coroana, dar - fiind necinstit - înlocuise o parte din aur cu argint de aceeasi greutate ca si greutatea de ar pe care o primise. Regele a banuit falsificarea si i-a dat lui Arhimede sa-i rezolve problema si sa-i spuna cât aur si cât argint are coroana. Arhimede s-a chinuit mult s-o rezolve dar nu a reusit pâna nu a descoperit principiul de hidrostatica enuntat mai sus. Ast-zi elevii de clasa VIII-a (daca nu ma însel) stiu sa rezolve, pe baza unei experiente si unor calcule usoare de algebra, aceasta problema, în care intervin densitatile aurului si argintului.
Se stie de asemenea de o alta exclamatie a lui Arhimede, pronuntata în fata lui Hieron, exclamatie care este data azi în toate cursurile de fizica elementara atunci când se explica pârghiile. Arhimede, primul care a studiat si a stabilit legea pârghiilor, ar fi spus (ni s-a transmis aceasta printr-un text doric): "Dati-mi ceva pe care sa pot sta si va voi ridica Pamântul". Regele i-a cerut lui Arhimede o explicatie mai palbabila a acestei afirmatii. Atunci Arhimede i-a aratat lui Hieron o corabie pe care o trageau la mal, greu de tot, multi marinari si i-a spus ca o va trage singur mult mai simplu. Si a facut demonstratia cu ajutorul macaralei, tragând singur si usor corabia la mal.
Arhimede îsi desena figurile pe nisipul plajei, pe pamânt batut sau în cenusa pusa pe o pardoseala ori pe propriul sa corp, uns în prealabil cu untdelemn; pe corp trasa figurile cu ajutorul unghiei. Când generalul roman Marcellus a cucerit în anul 212 î.e.n. Siracusa din Sicilia, orasul lui Arhimede, un soldat roman a dat peste acest geniu contemplându-si cercurile pe care le desenase pe nisip. "Nolite turbare circulos meos!" (nu-mi strica cercurile) i-a strigat Arhimede soldatului; dar romanul, iritat, l-a înjunghiat cu spada, omorându-l.
Newton (1642 - 1727)
Iata niste anecdote care îl privesc pe Newton si care arata cât era de distrat acest geniu:
Mergând o data calare, preocupat de probleme de matematici, la poalele unui deal a descalecat; a luat apoi calul de capastru ca un automat, gândindu-se mereu la problema. A urcat dealul pe jos, tinând de capastrul calului. Dar care nu i-a fost surpriza când, ajuns în vârful dealului, a constatat ca tinea în mâna capastrul si calul nu era nicaieri!
Alta data Newton, care era celibatar, a vrut sa-si fiarba un ou fara sa-si întrerupa lucrul. Isi lua si ceasul sau de precizie ca sa se uite la el si sa vada când au trecut cele 3 minute pentru fierbere. Era însa preocupat mult de tema pe care o trata. Când îsi aduse aminte de fierberea oului, nu mica îi fu surpriza lui Newton când a constat ca a pus ceasul la fiert, iar în mâna tinea oul ca sa citeasca minutele.
Newton era timid în public. Ii venea greu sa se exprime în fata multimii. Ca membrul al parlamentului nu a luat decât o singura data cuvântul. Membrii parlamentului se asteptau la gânduri superioare tâsnite din mintea lui Newton. El însa a cerut ... "sa se închida o fereastra ca-i curent si îl trage"! Apoi s-a asezat jos pe scaun. Poti fi deci genial matematician si inexistent ca orator.
Cu numele lui Newton se pot forma urmatoarele anagrame în limba engleza: not new (nu-i nou), went on (merse înainte). In anagrama s-a si spus: nu-i noua teoria atractiei universale, ceea ce, bineînteles, nu era adevarat. In schimb, "a mers înainte" cu pasi gigantici
Faima lui Newton ajunsese pâna la "fiul cerului", împaratul Chinei. Acesta l-a felicitat într-o scrisoare, punându-i adresa: Lui Newton, în Europa . Si Newton a primit scrisoarea. Aceasta arata ce stiau contemporanii despre descoperirile sale!
Newton, celibatarul, a invitat o data pe un bun prieten al sau la masa. Acesta vine la ora fixata si, ca sa nu-l deranjeze pe Newton de la lucru, se duce direct în sufragerie, asteptând pe ilustrul sau amic sa te...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org