Referat - Matematicieni din prima jumatate a secolului al XX-lea

Categorie
Referate Matematica
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
3349
Etichete
matematicieni, din, prima, jumatate, secolului, xxlea
Descarcari
971
Nota
9 / 10 - 1 vot


Matematicieni din prima jumatate a secolului al XX-lea
GENERALITATI
Matematica si învatamântul matematic în România între 1918 si 1949
În anul 1918, când un ministru al învatamântului era profesorul universitar de geografie Simion Mehedinti, s-au elaborat si pus în aplicare câteva legi, menite în special sa schimbe „scoala poporului”, denumire prin care se întelegea pe atunci scoala primara si învatamântul normal (scolile de învatatori). Viitorii învatatori si profesori urmau sa fie selectionati dupa criterii de vocatie, dintre cei care urmau „scolile pregatitoare si seminariile normale”. Prin legile amintite se intentiona în special sa se ridice „scoala poporului”, ajungându-se pâna la un fel de „universitate taraneasca”. Toate aceste proiecte au fost însa abandonate dupa scurt timp. În 1919, apoi în 1924, 1928,1932, 1934, 1936 si 1937 au fost facute modificari esentiale în domeniul învatamântului de toate gradele.
Învatamântul primar a suportat modificari prin legea din 24 iulie 1924 (acestei legi i s-au adus modificari în anul 1937 si 1937).
Învatamântul secundar a fost modificat esential prin legea din 8 mai 1928. conform acestei legi, în învatamântul secundar intrau: învatamântul secundar teoretic (gimnazii si licee teoretice); învatamântul normal (pentru format învatatori); seminariile teologice; învatamântul industrial, organizat prin legea din 1936, care cuprindea gimnazii industriale, licee industriale si scoli speciale industriale; învatamântul comercial, organizat tot prin legea din 1936, care cuprindea gimnazii si licee industriale; învatamântul agricol, cu scoli agricole de gradul I si II si scoli de economie casnica de gradul I si II pentru fete, dependente de Ministerul Agriculturii si Domeniilor; învatamântul militar, care cuprindea licee militare cu opt ani de studii, dar cu educatie militara supravegheata de Ministerul Apararii Nationale.
În sfârsit, învatamântul superior (universitar) a fost restructurat prin legea pentru organizarea învatamântului universitar din 22 aprilie 1932, care a suferit unele modificari în 1938 si 1942. Dupa legea din 1932, învatamântul superior cuprindea: a) universitati la Bucuresti, Iasi, Cluj, Cernauti; b) scoli politehnice la Bucuresti si Timisoara; c) academia de arhitectura la Bucuresti; d) academii de arte frumoase la Bucuresti si Iasi; e) academii de muzica si arta dramatica la Bucuresti, Iasi, Cluj si Cernauti; f) institutul de educatie fizica la Bucuresti; g) academii de înalte studii comerciale si industriale la Bucuresti si Cluj; h) academii de agronomie la Bucuresti si Cluj; i) scoli militare si scoala superioara de razboi, dependente de Ministerul Apararii Nationale.
Pentru scopurile urmarite în prezenta lucrare, în ce priveste învatamântul matematic, ne intereseaza în special învatamântul secundar teoretic si cel universitar (superior). Din învatamântul secundar teoretic se recrutau viitorii studenti în matematici sau pentru inginerie.
Prin legea din 1928, învatamântul secundar teoretic era organizat în doua trepte, independente una de alta. Treapta inferioara era numita gimnaziu si cuprindea patru ani de studii, iar treapta superioara, numita liceu, cuprindea tot patru ani de studii, cu deosebirea ca aici, pe lânga elementele de cultura generala, elevii primeau si o bursa de specializare. Din nefericire însa, specializarea urma a se face în ultimul an al liceului, într-o sectie literara si una stiintifica. Ulterior s-a introdus o modificare privind aceasta specializare, împartirea în directia literara si în cea stiintifica facându-se în ultimii doi ani ai liceului. O data cu introducerea acestor doi ani de specializare, s-a redus si învatamântul secundar de la opt ani, la sapte ani, iar cursul gimnazial la trei ani, în loc de patru.
Precum se stie, legea învatamântului din 1928 a constituit o grava lovitura, deoarece prin legea aceasta sectia reala din liceu a disparut. Matematicile nu se mai puteau face ca înainte. La „Gazeta matematica” numarul corespondentilor se reducea an de an. Concursurile din vacanta de primavara, care alta data erau adevarate competitii pentru elevii corespondenti ai „Gazetei matematice”, au disparut câtiva ani la rând, dupa 1930. Când au reînceput aceste concursuri, premiantii „Gazetei matematice” erau numai de la liceele militare, în care pastrase sectia reala, cum era în liceele civile pe vremea lui Haret. Ici acolo se ivea ti câte un candidat merituos si de la liceele civile, daca se întâmpla sa aiba un profesor bun de matematici. Marele nostru matematician Gheorghe Titeica atragea atentia în fiecare an, în rapoartele pe care le publica în „Gazeta matematica”, ca si în cele trimise direct la Ministerul Educatiei Nationale, asupra tragediei ce rezulta pentru matematici si învatamântul matematic, prin reducerea materiei predate în liceele civile la matem...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org