Referat - Thales din Milet

Categorie
Referate Matematica
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
378
Etichete
thales, din, milet
Descarcari
262
Nota
0 / 10 - 0 voturi










THALES DIN MILET
Thales a fost un filozof grec care a trait între anii 624 – 546îen. Desi nici una dintre scrierile lui nu a fost gasita, cunoastem munca sa din scrierile altora.
Thales este considerat tatal stiintelor în Grecia, matematician si filozof. El este prima persoana care si-a pus întrebari despre natura universului si a dat raspunsuri care nu luau în considerare zeii si demonii. Renuntarea la mitologie a fost un pas crucial în gândirea stiintifica si a condus la o explozie intelectuala care a durat sute de ani.
Thales a fost fondatorul filozofiei grecesti si al Scolii Milesiene a cosmologistilor. El a fost contemporan cu Solon si Cresus si a fost considerat unul din Cei Sapte Întelepti – sapte oameni care au trait între anii 620 – 550 îen, si care, prin întelepciunea lor, s-au distins ca legislatori, conducatori, sfetnici sau autori de maxime.
Pentru ca nu cauta întotdeauna raspunsuri la probleme practice, Thales era vazut de unii oameni ca un om întelept dar imprudent: o scriere a lui Platon ni-l prezinta cazând într-o fântâna pentru ca era prea ocupat sa studieze stelele. Totusi, aceasta aparent imprudenta observare a stelelor a condus la aplicatii practice în navigatie: el a studiat miscarea stelelor din Carul Mic dupa care navigau fenicienii. În plus, el a demonstrat caracterul practic al filozofiei sale când si-a folosit cunostintele ca sa prezica o recolta bogata de masline si sa puna monopol pe presele de ulei de masline.
Thales a calatorit foarte mult fiind implicat si în comert. În timpul calatoriilor a adunat o multime de cunostinte pe care le-a dat lumii grecesti. De exemplu, Herodot povesteste cum a prezis eclipsa de soare din 585îen folosind cercetarile si cunostintele dobândite de la preotii babilonieni.
Thales a fost primul filozof grec care a introdus notiunea de element material primar al tuturor lucrurilor si fenomenelor cosmice si pe care l-a identificat ca fiind apa. Importanta apei în viata si în natura a fost, p


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org