Referat - Factorii care induc modificari structurale pulpo-dentare

Categorie
Referate Medicina
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
331
Etichete
factorii, care, induc, modificari, structurale, pulpodentare
Descarcari
235
Nota
0 / 10 - 0 voturi






Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr.T.Popa”,
Facultatea de Stomatologie,
Iasi,2005.








FACTORII CARE INDUC MODIFICARI STRUCTURALE PULPO-DENTARE.










Executat : BUTNARCIUC OLEG GR 7 ANUL IV.





Exista o serie de factori cunoscuti care pot duce la modificari morfo-functionale ale tesuturilor pulpare si dentinare ,putind fi studiati potrivit naturii lor si dupa modul in care acestia actioneaza asupra structurilor mentionate.
Cei mai frecvent intilniti sunt cei bacterieni, urmati de cei fizici si, multi dintre ei fiind iatrogeni.
Asupra pulpei dentare pot actiona o multitudine de factori interni si externi, fie indirect, prin intermediul tesuturilor dure ce inconjoara pulpa,fie direct,in cazul deschiderii camerei pulpare.
Pulpa raspunde in functie de natura acestora, de intensitatea cu care acestia actioneaza, de durata exercitarii actiunii si de starea de sanatate in care se afla tesutul pulpar.
Tesuturile pulpare reusesc uneori sa se apere, avind ca urmare o remisiune a fenomenelor ,cu restabilirea starii normale sau sufera o serie de transformari patologice, inflamatorii, parcurgind diferitele faze de degradare, pina la necrozarea tesutului sau degenerative.
Modul de reactie al pulpei la actiunea diferitilor iritanti este in general asemanator cu al altor conjunctivite din organism. Doua din aceste caracteristici sunt mai ales determinante si anume : situarea ei intr-o camera cu pereti rigizi si alimentarea printr-o retea de vase in sistem terminal, deci, lipsit de posibilitatea preluarii circulatiei de catre vase colaterale.
Peretii duri ai camerei pulpare prezinta si avantajul protejarii pulpei de actiunea factorilor agresivi externi, dar in acelasi timp ei nu permit modificari de volum ale pulpei ca in cazul inflamatiei acesteia, cind din cauza edemului, presiunea din tesuturi produce grave tulburari de circulatie , dar si semne ale dureri


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org