Referat - Prevalenta infectiei HBV si HCV la bolnavii hemodializati si semnificatia clinico-epidemiologica

Categorie
Referate Medicina
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
330
Etichete
prevalenta, infectiei, hbv, hcv, bolnavii, hemodializati, semnificatia, clinicoepidemiologica
Descarcari
226
Nota
0 / 10 - 0 voturi

PREVALENTA INFECTIEI HBV SI HCV LA BOLNAVII HEMODIALIZATI SI SEMNIFICATIA CLINICO-EPIDEMIOLOGICA

Mihaela Olelei – asist. med. igiena
Laboratorul MEDICOVER - ROMBEL – Cluj – Napoca

Consideratii generale


Pentru elucidarea ponderii infectiei cu virusurile hepatitelor B si C la bolnavii hemodializati cronic am cercetat un numar de 191 bolnavi din evidentele si sub tratamentul cronic al Clinicii de Nefrologie Cluj - Napoca. Pentru evaluarea prevalentei infectiei precum si modificarile acestor prevalente în dinamica, am comparat situatia clinico-epidemiologica a unui numar de 72 bolnavi luati în evidenta din anul 1993, cu un numar de 119 pacienti din anul 1996. Studiul a fost efectuat prin investigarea serologica a cazurilor prin metoda ELISA cu imunoreactivi standardizati. Corelarea datelor serologice cu aspectele clinice ale “starii de sanatate hepatice” ne-a permis aprecierea gradului de cronicizare a infectiilor din antecedente, urmarind transformarea acestora în hepatopatii cronice.

Conform datelor rezultate, ca urmare a studiului intreprins, în cei doi ani cercetati (1993,1996) ponderea hepatopatiilor cronice la bolnavii dializati nu prezinta diferente semnificative. Sub aspectul bolnavilor vechi si noi admisi la tratamentul prin hemodializa, atât în anul 1993 cât si în anul 1996, se observa o crestere a numarului de cazuri noi, dar o scadere procentuala, ceea ce semnifica o crestere a gradului de risc pentru hepatopatii cronice în paralel cu numarul sedintelor de dializa, respectiv expunerea la risc prin lipsa unei preventii.
Infectia cu VHB ( evidentiata imunologic ) este foarte crescuta la toate categoriile de hemodializati studiati, fata de ponderea obisnuita populationala ( 54,2 si 52,1% fata de 32 din datele de literatura pentru România ).
În mod identic si infectia cu VHC este net crescuta la dializati ( 27,8 si 25,2% ) fata de ponderea populationala a infectiei ( 4,9% ).
În ambele cazuri dializa cronica poate reprezenta un factor de risc su


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org