Referat - Semnificatia Titlului Enigma Otiliei

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
3986
Etichete
semnificatia, titlului, enigma, otiliei
Descarcari
591
Nota
6.67 / 10 - 3 voturi


G. Calinescu: Enigma Otiliei
Semnificatia titlului
Semnificatia titlului – 1 George Calinescu: Enigma Otiliei
Otilia este un personaj tipic de feminitate enigmatica pentru toate personajele romanului. Subiectivismul cu care este privita din mai multe puncte de vedere foarte diferite, asociaza în mod fericit puritatea cu farmecul natural al vârstei, Otilia fiind de o tulburatoare seriozitate sau zvapaiata ca o fetita, ceea ce da o fascinatie cuceritoare personajului. Amestecul teribilelor copilarii, al placerilor de a alerga desculta prin iarba cu seriozitatea si ratiunea rece cu care judeca si explica imposibilitatea mariajului dintre ea si Felix ne dumereste si fascineaza. Împrastiata si dezordonata, accepta cu luciditate protectia lui Pascalopol si respinge cu rezerva manifestarile sentimentale ale lui Felix. Este întelegatoare si plina de tact în comportamentul ei fata de mos Costache, dar aparent imuna la rautatile celor din clanul Tulea, ea ramâne surprinzatoare prin amestecul unui farmec juvenil cu o maturitate profunda.
Aceasta „enigma a Otiliei” se naste mai ales în mintea lui Felix, care nu poate da explicatii plauzibile pentru comportamentul fetei, ce ramâne pâna la sfârsitul romanului o tulburatoare întruchipare a naturii contradictorii a sufeltului feminin.
Îndragostit de Otilia, Pascalopol o admira si o întelege, dar nici el nu poate descifra în profunzime reactiile si gândurile fetei, confirmându-i lui Felix în finalul romanului: „A fost o fata delicioasa, dar ciudata. Pentru mine e o enigma”.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org