Referat - Subiectul Operei Enigma Otiliei

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
2698
Etichete
subiectul, operei, enigma, otiliei
Descarcari
892
Nota
9 / 10 - 1 vot


G. Calinescu: Enigma Otiliei
Subiectul operei
Subiectul operei – 1 George Calinescu: Enigma Otiliei
I
Prezentarea lui Felix Sima, un tânar de 18 ani, care cutreierând strazile, încerca sa gaseasca casa unchiului sau în Bucuresti. Intrând pe strada Antim atmosfera întunecata si vântul nu par a-l stingheri în cautarea unei case cu cat superior.
Intrând pe o portita mica tânarul descoperi curtea interioara a acelei case putin deosebita de celelalte si batând la o usa gotica se vazu nevoit sa intre într-o anticamera cu scari si statui reprezentându-l pe Hermes.
Sunând la un clopotel, i se înfatisa un batrân care la început nu-l recunoscu si astfel tânarul se vazu nevoit sa mai analizeze înca o data din afara toate casele.
În cele din urma îndrazni sa revina în casa în care presupuse ca sta unchiul sau, domnul Costache Giurgiuveanu si fiica sa Otilia.
La a doua încercare Otilia îl recunoscu pe Felix si-l invita (în casa) într-o odaie înalta unde jucau carti la o masa rotunda matusa sa, Aglae Tulea, fiica sa Aurica si un domn mai în vârsta, chiar foarte elegant, domnul Pascalopol.
Rusinat, Felix, se retrase pe o canapea de plus rosu, unde descoperi alaturi un barbat brodând. Era sotul doamnei Aglae, Simion.
Otilia îi darui lui Felix doua prajituri drept cina si apoi se îndrepta spre domnul Pascalopol, analizându-l. În cele din urma descoperi pe degetele acestuia un inel foarte frumos pe care acesta il facu cadou.
Obosit de drum, Felix este condus în camera Otiliei de catre aceasta, pentru a se odihni.
Subiectul operei – 2 George Calinescu: Enigma Otiliei
II
Dimineata Felix se trezeste în acorduri de pian, dupa ce noaptea o petrecuse destul de tensionat amintindu-si de moartea mamei si apoi de tatal sau, doctorul Sima, care îl parasise si el curând lasându-i mostenirea în mâinile lui Costache, cumnatul sau.
Felix descopera la pian pe Otilia care îi cânta „Rapsodia ungara” de Liszt si „Chanson Rousse”, iar apoi îl invita pe tânar în gradina. Felul jucaus al Otiliei îl surprinde pe Felix. Gradina destul de mare adapostea un chiosc de fier unde Otilia se si opri invitându-l pe Felix sa stea si el.
Pentru câtva timp tânarul ramase prizonierul fetei, care-l plimba prin întreaga casa îndeletnicindu-se în special cu probarea garderobei.
Marina, o ruda îndepartata a lui mos Costache se ocupa de curatenia casei si de mâncare.
Spre seara Felix primi de la un factor postal o scrisoare adresata Otiliei Marculescu. Numele îl surprinse desi nu primi nici un raspuns la aceasta enigma. În curând se dovedi rolul domnului Pascalopol în aceasta casa. Leonida era un vechi prieten al lui mos Costache, care acum juca rolul unui tata adoptiv pentru Otilia, plimbând-o peste tot cu trasura si oferindu-i tot felul de cadouri inclusiv alimente pentru restul familiei care nu se rusina sa le accepte.
Dintre toti, singurii care pareau revoltati erau cei din familia Tulea, cu precadere matusa Otiliei si Aurica care nu încetau sa-si gaseasca un motiv pentru a o jigni.
III
Otilia îi povesteste lui Felix trecutul lui Simion, care uneori devenea foarte agitat din pricina unei tinereti în care avusese parte de multe scandaluri cu Aglae pentru multe femei cu
Subiectul operei – 3 George Calinescu: Enigma Otiliei
care acesta îsi petrecea timpul.
Felix este invitat de Aurica la Familia Tulea. Spre deosebire de casa unchiului Costache, aici el descopera o curatenie izbitoare. Peretii casei sunt decorati cu tablouri în ulei, majoritatea copii pentru care Simon si Titi, fiul acestuia au o mare pasiune.
Felix, curios de enigma numelui Marculescu descopera soarta Otiliei care nu era cu mult diferita de a sa. Fata a ramas orfana de mica si a fost crescuta de tatal sau vitreg, mos Costache, caci mama o avea din prima casatorie. Pascalopol o cunoscuse si pe mama sa si de atunci îi ajutase foarte mult si de aceea Otilia îi purta o stima deosebita.
Felix este invitat de Aglae sa-l mediteze pe Titi care ramase corigent desi avea douazeci si doi de ani. Aurica gaseste aceasta ocazie nemaipomenita pentru a se atasa de Felix.
Titi se dovedi a fi un copil menajat de familie, ocrotit de Aglae si care facea parte dintre acei baieti mediocrii care nu stiau decât sa râda pe seama profesorilor. Aurica, desi trecuta de prima tinerete încerca sa-si ascunda vârsta prin aplicarea prea multor farduri. Îsi petrecea zilele plimbându-se pe calea Victoriei în încercarea de a-si gasi un baia...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org