Referat - Tomografia cu emisie de pozitroni

Categorie
Referate Medicina
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
522
Etichete
tomografia, emisie, pozitroni
Descarcari
330
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Tomografia cu emisie de pozitroni




Pozitron = particula elementara cu sarcina electrica pozitiva si cu masa egala a electronului; antielectron
Tomografia = o radiografie ce permite obtinerea de imagini dintr-un singur plan de profunzime.

Tomografia cu Emisie de Pozitroni / PET scan - este o metoda de Imagistica Medicala de ultima generatie, constituind modalitatea cea mai moderna de diagnostic. PET scan permite medicului sa examineze complet si dintr-o data corpul pacientului, prin producerea unor imagini ale fiziologiei, deci functionarii organismului, imagini imposibil de obtinut cu alte metode.
Acest mod de vizualizare înfatiseaza metabolismul precum si alte functii importante, nu doar simpla structura anatomica a anumitor organe asa cum este revelata de clasicele examene radiologice
Scanarea de tip PET este frecvent folosita pentru supravegherea periodica a posibilelor degenerari de tip malign; este un procedeu prin care se identifica celulele tumorale din organism. Este injectata intravenos o mica cantitate de glucoza (zahar) marcata radioactiv. Scaner-ul PET se va roti in jurul corpului si va capta imagini ale zonelor din organism unde glucoza este consumata. Celulele maligne vor aparea mai luminoase deoarece sunt mai active metabolic si folosesc mai multa glucoza .
Scanarea PET poate :
diferentia tumorile maligne de cele benigne
diferentia între un nodul limfatic malign si unul benign
detecta degenerarea maligna într-un tesut cu aparenta anatomica normala
evalua raspunsul la tratamentul anti canceros
poate fi folosita pentru masurarea metabolismului cerebral.
Studiile stiintifice au aratat ca degenerarea senila de tip Alzheimer poate fi identificata prin scanare PET înainte de aparitia simptomelor clinice: pierdere de memorie sau tuburari comportamentale. Detectarea senilitatii de tip Alzheimer cât mai devreme este extrem de importanta pentru a da posibilitatea noilor optiuni de tratament sa fie cât mai efective.

Indicatiile PET sunt: c


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org