Referat - ABBA

Categorie
Referate Muzica
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
3914
Etichete
abba
Descarcari
1071
Nota
9 / 10 - 1 vot

Abba
Cel mai celebru grup suedez al tuturor timpurilor, Abba s-a bucurat de o mare popularitate in anii '70si inceputul anilor '80!
Cum a inceput totul?
Bjorn Ulvaeus si Benny Anderson s-au intalnit la o petrecere in anul 1968 si s-au hotarat sa cante impreuna sub intitulatura de "Bjorn&Benny"!
Destinul le-a scos in cale pe cele doua femei care mai tarziu aveau sa le devina sotii:Aghneta Falkstog si Anni-Frid Lingvstad!
Cei 4 au inceput sa cante la inceputul anilor '70 in spectacole de cabaret si participa in anul 1973 la preselectia suedeza pentru Eurovision si ocupa doar locul al 3-lea cu melodia "Ring Ring",sub denumirea de Festfolk.Publicul protesteaza pentru ca voturile nu le apartin si in anul viitor 1974 cei 4 se prezinta sub o noua imagine, cu un nou nume ,mai usor de retinut,format din initialele celor 4 nume:Abba si isi castiga dreptul de a participa la concursul de Eurovision care s-a desfasurat la Brighton in Anglia.
La 6 aprilie 1974 Abba castiga Eurovision-ul si cucereste Europa cu melodia "Waterloo"!Dar consacrarea definitiva avea sa vina abia dupa 18 luni cu melodia"S.O.S."in care Bjorn si Benny gasisera linia melodica proprie doar lor! Nu oricum,ci printr-o munca titanica 6-8 ore in studio la pian si cu chitara in mana!
Dupa S.O.S. urmeaza Fernanado,Mamma mia si in sfarsit "Dancing Queen"!
Trupa incepuse sa se transforme intr-o Abba-manie periculoasa cand in 1976 la un concert la londra sunt 3,5 milioane cereri de bilete la 11000 locuri disponibile!In Australia trupa s-a bucurat de o extrema popularitate,primul turneu pe acest continent a scapat practic de sub control:mamele se aruncau cu copiii in brate in fata coloanei de masini pentru a-si vedea favoriti.Tot in Australia o emisiune cu Abba depaseste cu mult nivelul de audienta al celui mai mediatizat eveniment al anului!
Celebritatea trupei il face pe Lasse Hallström sa faca un film numit :"Abba -The movie" in anul 1977 , cu actiunea turneului auastralian!
Abba devine incet incet un concern pentru ca investesc in super marketuri ,case de moda si multe altele,devin mai profitabili decat celebrul concern suedez "Volvo" lucru care starneste invidia presei si a celorlalte trupe aflate pe piata la acea ora.Bono de la U2 spune azi ca:"Ne venea sa-i decapitam iar mie sa dau cu securea" "Fara sa fim constienti ca formau una dintre cele mai bune trupe pop a tuturor timpurilor!"
Dar nu numai aceste probleme ii incearca pe cei 4:Agnetha care se casatorise cu Bjorn avea 2 copii si dorea sa fie acasa cu ei nu prin turnee!Bjorn isi savureaza din plin celebritatea si nu observa suferinta sotiei sale!
In anul 1978 Agnetha se va desparti de Bjorn dar acest lucru pare a fii spre binele trupei pentru ca in cantecele lui Bjorn se regasec toate suferintele si experientele traite!
In 1982 ultimul vidoclip la melodia "The day before you came" o gasea pe Aghneta pasind pe un peron plouat!
Melodia suna cumplit de trist (o distanta ca de la cer la pamant fata de bucuria de a trai ce a facut din "Dancing Queen"unul dintre cele mai bune cantece pop auzite vreodata)!"The day before you came" este bine primit in USA dar in UK a fost doar pe locul 36,un dezastru!!Cateva luni mai tarziu Abba numai exista!!!
Disparuse pur si simplu de pe planeta muzicii pop pe care o dominase ani la rand!!Si nimeni nu parea a le duce dorul celor 4 suedezi....Presa scria ca Abba si-a luat o vacanta....care practic a durat 10 ani pana in 1992 cand formatie Erasure a preluat catecele lor...si are un teribil succes in sali din Marea Britanie USA sau Germania!
Un basm pop vesel care ridica lumea in picioare ii face pe cei 4 componenti ai formtiei sa nu-si creada ochilor cand vad numarul de albume :"Abba Gold"(o combinatie a marilor lor hituri) vandute!!
De-a lungul carierei lor Abba detine recordul mondial la vanzari :aproximativ 360 milioane de albume vandute in toata lumea!
Au fost batjocoriti si divinizati ,antipatici si idolizati,nici o alta formatie pop nu a reusit sa polarizeze lumea asa cum a facut-o Abba!
Anul acesta un intreprizator a oferit 2 miliarde de dolari pentru un ultim turneu Abba dar in zadar:Bjorn Ulvaeus e de parere ca:"Lumea ar trebui sa ne pastreze in memorie asa cum am fost odata"!
...


  • Referate asemanatoare

    • Abba

      Abba Cel mai celebru grup suedez al tuturor timpurilor, Abba s-a bucurat de o mare popularitate in ...VEZI REFERAT

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org