Referat - Autoaparare psihica. Cum sa devii imun la manipula

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
3590
Etichete
autoaparare, psihica, cum, devii, imun, manipcca
Descarcari
853
Nota
9 / 10 - 1 vot


Dr. ec. Radu Mihai CRISAN
AUTOAPARARE
PSIHICA
CUM SA DEVII
IMUN LA MANIPULARE
(Textul integral al anexei
Deturnarea sistemului de învatamânt si arta fortificarii psihice individuale
din lucrarea: Radu Mihai Crisan,
SPRE EMINESCU.
Raspuns românesc la amenintarile prezentului
si la provocarile viitorului,
editia a III-a revizuita, Editura Cartea Universitara, Bucuresti, 2005, pag. 318-333)
BUCURESTI
2005
Editura Cartea Universitara
Str. Prof. Ion Bogdan, nr.11 A, sector 1, Bucuresti
Tel.: 021-211 01 54; Fax: 021-211 58 47
e-mail: cartea.universitara@pcnet.ro,
www.carteauniversitara.ro
Editura acreditata de Ministerul Educatiei si Cercetarii prin
Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Învatamântul Superior.
ISBN 973-731-172-8
Feriti-va de profetii mincinosi, care vin la voi în îmbracaminte de oi, si pe dinlauntru sunt lupi rapitori.
Matei, VII, 15
Nimeni dintre aceia pe care bogatia si onorurile îi asaza pe o treapta mai înalta nu e mare. Aceasta-i eroarea care ne însala, ca nu apreciem pe nimeni dupa ceea ce este, ci îi adaugam si cele ce-l împodobesc.
Când vrei sa apreciezi pe cineva la justa lui valoare si sa stii ce fel de om este, priveste-l gol: sa lepede averea, sa lepede onorurile si celelalte minciuni ale soartei, sa dezbrace pâna si corpul – priveste-i sufletul, daca-i mare prin altceva sau prin el însusi.
Sa apreciem fiecare lucru, îndepartând ce se spune despre el, si sa cercetam ce este, nu ce e numit.
Seneca,
Epistolae
Învatamântul este menit sa creeze personalitati organice. Acestea sunt constiente ca viata este un sistem de interdependente multiple si îsi pun, din proprie vointa, viata în slujba unui principiu moral supraordonator. Ancorarea profunda în spiritualitatea si experienta neamului lor le ajuta sa reactioneze eficient în fata dificultatilor, chiar si atunci când se ivesc pe neasteptate. Acum însa, scoala creeaza tipul omului universal - de nicaieri si de peste tot, lipsit de viziunea globala asupra lumii si a existentei. Rupt de traditie si de mediul în care a trait, acest om este incapabil sa faca fata neprevazutului. Orice banda politica îl poate manipula, fara ca el sa bage macar de seama. Îi sta în putere sa se autoredreseze individual, utilizând pârghii precum: gândirea, cultura, munca, cinstea, economia, gimnastica, meditatia, contemplatia si rugaciunea.
O investigare, amanuntita, a procesului istoric ce a condus la deprecierea învatamântului românesc este întreprinsa de Nicolae Iorga. Acesta comenteaza: “Idealul educatiei e sa dezvolti ceea ce exista ca înclinatie în om si sa nu încerci a-i da însusiri ce nu se gasesc, ca punct de plecare în însasi fiinta lui”.
“Scoala are datoria de-a ajuta societatea, de-a merge mâna-n mâna cu ea, si nu de a-i sta în cale. Fiecare scoala trebui sa iasa din (sa reflecte n.n.) nevoile societatii, care trebui cunoscute si înaltate, ca sa ajunga la forma pe care s-o serveasca scoala”.
“Evul mediu – bazat pe initiativa individuala si pe cea colectiva – avea nevoie de (îngaduia pe n.n.) orice fel de oameni, care se uneau de la sine: nu-i trebuia un om tip. Omul era pregatit pentru o viata spontanee.
În acel Ev Mediu, daca erai crestin, Biserica te crestea ca pe fiul ei, acolo ti se dadea lectia de catehism; acolo învatai rugaciunile, învatai sa citesti, sa scrii. Mestesugar voiai sa te faci, îl alegeai ca profesor pe mesterul cel mai bun. Apoi Universitatea: aceasta era un învatamânt absolut liber. Profesorul trata orice chestiune voia, si asa cum voia el, iar studentul îl asculta numai daca îl interesa (continutul prelegerii n.n.).
A venit, pe urma, vremea stapânirii monarhilor. Suveranul modern avea nevoie de buni supusi. Toate erau asa întocmite ca sa pregateasca pe bunul cetatean, omul cu credinta fata de suveran, bun ostas si, mai ales, bun contribuabil. Dar învatamântul acesta nu mergea pâna jos. Scoala primara n-a existat pâna la revolutia franceza. Erau doar anume (câtiva n.n.) calugari care învatau pe aceia care doreau.
Revolutia franceza, ca si cea sovietica, avea nevoie de anumiti oameni; ei îi trebuia sa creeze tipul revolutionarului. De aceea, a înlaturat toate formele mai vechi de învatamânt, cu aceeasi neîmpacata ura careia i-au cazut jertfa atâtea din asezamintele capabile înca de viat...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org