Referat - Criminalul patologic

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
2650
Etichete
criminalul, patologic
Descarcari
628
Nota
9 / 10 - 1 vot


Criminalul patologic
In literatura de specialitate diversi autori au incercat sa contureze portretul personalitatii criminale si, in functie de o serie de criterii, sa realizeze clasificarea si gruparea lor. In acest sen au fost utilizate o multitudine de criterii, din care urmatoarele:
a) in functie de gradul de constientizare si control al comportamentului criminal:
- infractori normali
- infractori anormali
b) in functie de tendinta de repetare a actiunilor criminale:
- infractori recidivisti
- infractori nerecidivisti
c) in functie de gradul de pregatire inractionala:
- infractori ocazionali
- infractori de cariera
Lewis Yablonski (1990), folosind drept criteriu modul in care personalitatea infractorului influenteaza comportamentul lui criminal, diferentiaza 4 categorii de criminali:
1. Criminali socializati;
2. Criminali neurotici;
3. Criminali psihotici;
4. Criminali sociopati.
1. Criminalii siocializati sunt cei care prezinta tulburari emotionale mult mai mult decat orice persoana care nu a comis infractiuni. Ei devin criminali in urma impactului contextului social in cadrul caruia invata reguli si valori deviate. Acesti criminali apar mai mult drept violatori ai proprietatii decat criminali violenti.
2. Criminalii neurotici sunt cei care – in general – comin acte infractionale din cauza compulsiunilor neurotice. Spre deosebire de psihotic, neuroticul nu percepe lumea intr-un mod distorsionant. Mai mult, in mod tipic, neuroticii sunt constienti ca exista ceva rau in ceea ce priveste gandirea si comportamentul lor. Principalul simptom al nevrozei este anxietatea. In acord cu psihiatrii, anxietatea poate fi exprimata direct sau indirect, fie in forma unor manifestari precum: orbirea, surzenia, istovirea, frica inexplicabila de anumite obiecte sau situatii, fie in forma unor activitati compulsive, precum comiterea unor infractiuni de tipul cleptomaniei, piromaniei, furtului din magazine. Criminalii neurotici sunt indivizii care devin criminali din cauza distorsiunilor personalitatii, precum si al perceptiilor asupra lumii din jur.
3. Criminalii psihotici sunt indivizii cu dezordini severe ale personalitatii, care au o perceptie complet distorsionata asupra societatii si lumii din jurul lor. Spre deosebire de criminalii socializati, psihotocii nu-si planifica crimele. Cu toate acestea, punctul lor de vedere distorsionat asupra realitatii si gandurile lor iluzorii si inselatoare pot sa-i determine sa comita crime. Fiind inclinati sa comita in special acte de violenta, inclusiv omorul, acesti criminali pot comite cele mai bizare si lipsite de sens acte sociale.
4. Criminalii sociopati sunt cei care sunt caracterizati printr-o personalitate egocentrica. Ei au o compasiune limitata fata de altii sau nu au deloc. Din cauza marilor tulburari de caracter, ei pot usor victimiza pe altii cu un minimum sentiment de anxietate sau de vinovatie.
Desi cei mai multi din cei care comit acte antisociale detin elementul sociopatic, nu poate fi sustinuta ideea conform careea toti criminalii sau infractorii sunt clar sociopati.
Dr. Hervey Cleckley (psihiatru), in lucrarea sa intitulata “ The Mask of Sanity” (Masca Sanatatii), deoarece in mod uzual sociopatul apare ca fiind normal, prezinta urmatoarele caracteristici ale sociopatului:
1. Farmec superficial si o buna inteligenta. Sociopatul tipic, cand il intalnesti prima data, pare prietenos si bine adapta si – de asemenea – dovedeste ca poseda o inteligenta superioara;
2. Absenta iluziilor si a altor semne ale gandirii irationale. Sociopatul poate recunoaste realitatea fizica a mediului inconjurator, nu aude voci si rationeaza logic.
3. Absenta “nevrozitatii” sau a manifestarilor psihoneurotice. El este in mod tipic imun la anxietate si la nelinistea care pot fi considerate normale in situatii perturbante.
4. Instabilitatea; sociopatul, dupa ce ajunge la o serie de castiguri si realizari, inclusiv financiare, se va descotorosi de aceste bunuri si venituri intr-o maniera iresponsabila, fara nici un motiv predictibil.
5. Neadevarul, minciuna, nesinceritatea. Evitarea adevarului de catre sociopat este remarcabila, o asemenea persoana parand a fi de incredere cand face o promisiune solemna, dar pe care nu o va respecta niciodata. Ei vor minti cu o deplina convingere pentru a evita orice acuzatie la adresa lor.
6. Lipsa remuscarii sau rusinii. Sociopatul nu accepta nici o critica pentru necazul ce-l produce altora, afisand virtual sentimentul rusinii desi viata lui e plina de acte imorale.
7. Comportamentul antisocial motivat inadecvat. Sociopatul urmeaza, in general, cursul comportamentului care este antisocial, inseland, mintind, jignind, chiar daca un asemenea comportament nu servesc nici unui scop personal.
8. Judecata saraca si esecul in a invata din experienta. ...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org