Referat - Cunoasterea grupurilor

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
369
Etichete
cunoasterea, grupurilor
Descarcari
283
Nota
0 / 10 - 0 voturi










UTILITATEA CUNOASTERII DE CATRE PROFESOR A GRUPURILOR SCOLARE


– Metoda “Profilul psihosocial al grupului” –




















METODE SI TEHNICI DE CUNOASTERE A GRUPURILOR


Oamenii traiesc organizati in grupuri deoarece sunt fiinte sociale. Un grup social reprezinta un ansamblu de indivizi intre care exista relatii bine definite si in care fiecare individ are constiinta apartenentei la grup. Membrii unui grup au o anumita structura, functioneaza dupa unele reguli prestabilite, au interese comune si urmaresc realizarea unor scopuri specifice, bine delimitate.
Metodele de investigatie a grupului sunt putine, iar acestea care exista sunt, cele mai multe dintre ele, adaptari ale metodelor folosite in studierea personalitatii individului. Psihologia de grup este diferita de suma psihologiilor fiecarui individ ce ii apartine, de aceea se simte nevoia unor modalitati noi, specializate, proprii cunoasterii grupurilor.
Pedagogia este o munca ce necesita o activitate de grup. In acest
caz grupul are o dimensiune restransa (de la 2-3 persoane, la maxim 30 persoane), si este cunoscut in literatura de specialitate ca fiind un grup mic. Intr-un astfel de grup oamenii simt nevoia unor atitudini de receptivitate si prietenie. Pentru ca un grup scolar sa ajunga la atingerea scopurilor, este necesar ca organizatorul si conducatorul acestuia sa aiba informatii despre caracteristicile grupului, sa cunoasca deci psihologia sa.
Proprietatile grupurilor mici au fost analizate in foarte multe lucrari de specialitate. Printre psihologii straini care au abordat aceasta tema se numara: Robert F. Bales “Interaction process analysis: a method for the study of small groups”; J. Piaget “Traite de psichologie experimentale”; M.A. Bany, L.V. Johnson “Dinamique des group et education. Le group-classe” ; J.L. Moreno “Fondements de la sociometrie”; Roger Mucchielli “La dinamique des groups”; Edwin Hollander “Princ


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org