Referat - Dependenta

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
370
Etichete
dependenta
Descarcari
299
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Dependenta a fost si este si va fi una din cele mai importante probleme ale societatii noastre, societate in care adevaratele teluri tind sa fie uitate. Unora se pare ca ne pasa de acest feomen tragic, insa unii ne lovim zi de zi de aceasta problema si nu pare sa ne pese. Unii dintre noi bu privim acest fenomen din punct de vedere psihologic, de unde si dezinteresul fata de cei pusi in situatia respectiva.
Din timpuri stravechi, omul a folosit diferite substante pentru a-si altera propria stare de constiinta – pentru a stimula sau relaxa, pentru a-si induce somnul sau pentru a-l preveni, pentru a-si intensifica perceptiile obisnuite sau pentru a-s produce halucinatii. Substantele care afecteaza comportamentul, constiinta si dispozitoa psihica sunt denumite psihoactive. Acestea includ nu numai drogurile cum sunt heroina si marijuana, si si tranchilizantele, stimulentele si alte substante bine cunoscute precum tutunul, alcoolul si cafeaua.
La prima vedere, dependenta pare sa fie una din multele forme de devianta ce caracterizeaza cultura si societatea noastra. Daca examinam acest fenomen cu atentie, mai ales din punct de vedere psihologic, se dovedeste mult mai complex decat o simpla „devianta”. Pentru a intelege acest fenomen complex, sa incercam sa vedem cum a fost definit pornindu-se de la puncte de vedere diverse. Incepem cu punctul de vedere psihologic si clinic.
Poate fi destul de dificil pentru tinerii de astazi sa aprecieze schimbarile majore ce au avut loc in ultimii 40 de ani cu privire la tipurile de comportament legat de consumul de droguri.
In 1950, foarte putini oameni foloseau droguri. Cu toate acestea din 1950 pana azi ne-am transformat intr-o societate consumatoare de droguri. Numerosi factori au contribuit la aceasta schimbare. De exemplu, din anul 1950 a inceput utilizarea pe scara larga a tranchilizatoarelor in tratamentul bolilor mintale si a problemenor emotionale. Aparitia 1960 a contraceptivelor orale a contribuit deasemenea la schimbarea atit


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org