Referat - Greselile

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
321
Etichete
greselile
Descarcari
238
Nota
0 / 10 - 0 voturi






GRESELILE














Introducere


Greselile sunt o serie de manifestari psihice care pana la Freud erau considerate ca fragmente de acte psihice, fara nici un sens, nici o insemnatate.Dat find caracterul lor accidental, momentan si de a fi comise de individ in stare normala, nu au fost supuse unui studiu mai amanuntit. Este vorba de o serie de acte pe care zilnic le comite oricine.
Astfel sunt :
lapsusuri ca erori de limbaj sau erori de scris ;
falsa lectura, erori facute in cursul citirii (de ex.cand citim in locul unui cuvant un altul) ;
falsa auditie ;
greseli sub forma unor uitari de moment, inhibitii momentane ale memoriei.Cui nu i s-a intamplat sa uite pentru moment numele cuiva sau unde a pus un obiect oarecare.
actele accidentale.O alta manifestare a acestor uitari temporare sunt numeroasele pierderi si spargeri de obiecte, multe din cele mai mici acte gresite, accidentale pe care le obisnuim sa le atribuim unei neindema-
nari.
Se va observa insa ca toate aceste varietati de greseli recunosc si alte mecanisme esentiale, determinante, pe care surmenajul, oboseala doar le favorizeaza manifestarea nu si producerea.


















Lapsusurile



Lapsusurile erau considerate pana la Freud ca efectul diverselor tulburari de ordin psihofiziologic- mail ales fiziologis ca: oboseala, indispozitia, stari de hiperexcitabilitate, tulburari care ar influenta atentia in sensul unei stari de distractie.
Freud, insa, le-a relevat marea insemnatate, mai ales de ordin psihologic, ele avand un sens propriu, cu detarminari psihice care profita de conditiile fiziologice pentru a se manifesta.
Freud nu contesta deloc influenta factorilor fiziologici, toti aducand dispersiunea atentiei.Acesti factori insa faciliteaza dar nu explica lapsusul in sine, in masura in care asemenea lapsusuri le putem avea in stari cu totul normale.
Freud a observat ca in cele mai multe lapsusuri exprimam exact contrariul celor ce-am voit sa spune


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org