Referat - Inteligenta emotionala

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
327
Etichete
inteligenta, emotionala
Descarcari
263
Nota
0 / 10 - 0 voturi

INTELIGENTA EMOTIONALA


Majoritatea autorilor care-si propun sa consilieze cititorii cum sa-si dezvolte valentele ascunse încep prin a le propune acestora sa intre în contact cu emotiile lor. De ce este atât de important? Emotiile noastre constituie factorii care ne influenteaza cel mai mult modul în care reactionam, luam decizii, ne raportam la propriul sistem de valori si, nu în ultimul rând, comunicam cu ceilalti. Astfel, daca reusim sa ne controlam emotiile, putem avea lucrurile sub control, indiferent de context.
Ni s-a spus mereu sa nu ne exprimam emotiile, mai ales în public, pentru ca asta înseamna imaturitate. Ni s-a spus ca omul este o fiinta rationala. Acum apar deodata niste oameni de stiinta care ne spun ca omul este o fiinta emotionala, ca oricare alta de pe acest Pamânt. Pe cine sa credem?
Pâna de curând emotiile erau considerate ceva de care trebuie sa scapi daca vrei sa nu ai neplaceri. Azi se stie ca emotiile pot fi educate si ca beneficiile obtinute în urma acestui proces sunt enorme.
Inteligenta emotionala redefineste imaginea despre lume si om. Azi stim ca emotiile sunt cele mai importante resurse ale omului si ca felul cum este construit creierul uman îi permite acestuia mai întâi sa iubeasca.
În legatura cu emotiile exista mai multe mituri:
„Inteligenta înseamna doar IQ.”
Adevarul: IQ este doar o parte a inteligentei noastre generale. IQ-ul nu poate fi dezvoltat si nici educat. Inteligenta generala creste daca se dezvolta inteligenta emotionala.
„Succesul la locul de munca si în viata depinde de IQ.”
Adevarul: Cercetarile au aratat ca succesul nostru la locul de munca sau în viata depinde 80% de inteligenta emotionala si doar 20% de intelect. În timp ce intelectul ne ajuta sa rezolvam probleme, sa facem ca calcule sau sa procesam informatii, inteligenta emotionala (EQ) ne permite sa fim mai creativi si sa ne folosim emotiile pentru a ne rezolva problemele. Inteligenta emotionala este „abilitatea de a percepe si exprima, de a asimila emo


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org