Referat - Lectia-forma de baza a organizarii procesului de invatamant

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
584
Etichete
lectiaforma, baza, organizarii, procesului, invatamant
Descarcari
340
Nota
0 / 10 - 0 voturi





LECTIA – forma de baza a organizarii procesului de învatamânt:


Procesul de învatamânt poate fi organizat în mai multe forme, cea mai utilizata fiind, cu o trditie de sute de ani, lectia.

LECTIA este activitatea desfasurata de elevi sub conducerea profesorului, prin care îsi însusesc o tema din programa scolara, într-un timp limitat.

Organizarea procesului de învatamânt sub forma de lectii prezinta mai multe caracteristici, si anume:

Materia de învatamânt este împartita în unutati mici care pot fi asimilate de catre elevi în timpul fixat;
Între temele care se predau la un obiect de îmvatamânt exista o succesiune logica;
Asimilarea temelor priveste toate aspectele învatarii:întelegerea materiei predate,consolidarea ei, aplicarea în practca,formarea priceperilor si deprinderilor,controlul calitatii si cantitatii materialului asimilat;
Activitatea se desfasoara sub îndrumarea unei persoane pregatite spre a conduce acest proces — porfesorul;
Profesorul alege materia de asimilat de catre elevi, stabileste durata actvitatii, alege metodele de predare, hotaraste structura (etapele) lectiei si continutul fiecarei etape.


CERINTELE DIDACTICE ALE UNEI LECTII:

Valoarea unei lectii, ca a oricarei activitati, se apreciaza în functie de randament. O lectie eficienta este o lectie care da randamentul maxim, care totusi nu poate fi masurat obiectiv,sub toate aspectele, la sfârsitulunei lectii.Unele rezultate ale activitatii didactice pot fi observate numai dupa o lunga perioada de timp, dar fara sa se poata preciza care a fost lectia sau lectiile care le-au produs.

Lectia are un randamentul maxim atunci când toti elevii din casa au obtinut maximum de rezultate bune cantitativ si calitativ, în functie de posibilitatile lor, cu un effort cât mai mic, într-un timp cât mai scurt.

Orice lectie trebuie sa constituie un pas mai departe în dezvoltarea personalitatii elevului.Pentru realizarea acestui obiectiv se cer respectate mai multe cerinte, si anume:

claritatea scop


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org