Referat - Modelul psihoeducational in terapie si consiliere

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
536
Etichete
modelul, psihoeducational, terapie, consiliere
Descarcari
306
Nota
0 / 10 - 0 voturi

MODELUL PSIHOEDUCATIONAL ÎN TERAPIE Sl CONSILIERE
 
Astazi, un numar tot mai mare de psihologi se ocupa de punerea la punct a unor strategii psihologice care sa contribuie la sanatatea mintala a oamenilor, sa îmbunatateasca ceea ce numim calitatea vietii umane. Se pun la punct tot mai multe programe de sanatate mintala, accentul deplasându-se de la psihoterapie la consilierea psihologica.
Lavson (1984) arata ca aceasta orientare este ilustrata de un vechi proverb chinez: "Daca dai unui om un peste, îi asiguri o masa, daca-l înveti sa pescuiasca el va putea sa-si procure hrana pentru tot restul vietii.
Acest proverb reprezinta esenta programelor care presupun învatarea unor deprinderi de a face fata problemelor vietii. Aceste deprinderi îi ajuta pe oameni sa-si conduca mai bine propria viati si sa-i ajute pe ceilalti mai eficient.
In 1964, Hobbs vorbea de cea de-a treia revolutie în domeniul sanatatii mintale, revolutie caracterizata prin deplasarea accent de la problemele clinice spre cele legate de sanatatea mintala si educarea populatiei în aceasta directie, de la strategiile reparatorii (psihoterapie, chimioterapie), spre cele preventive, menite sa-i înarmeze pe oameni cu deprinderi care sa le garanteze sanatatea psihica si abilitatea de a face fata stresului.
Programele de formare a deprinderilor de sanatate mintala variaza de la simple casete audio si video, manuale si instructiuni referitoare la relatiile interpersonale, la cultura empatiei, la rezolvarea unor probleme personale.
Astfel, principiile psihologice se transforma în deprinderi de viata de a face fata stresului, care se pot învata. Învatarea acestor deprinderi de viata a constituit subiectul unor numeroase programe de cercetare în S.U.A. si Canada.
Atentia cercetatorilor fata de acest gen de probleme a aparut dm necesitatea de a gasi solutii la criza morala si alienarea de care sufera multi oameni din societatile de consum.
Rogers vorbeste despre "revolutia linistita" prin care întelege ca tot mai


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org