Referat - Procese fundamentale intr-o invatare elementara

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
423
Etichete
procese, fundamentale, intro, invatare, elementara
Descarcari
294
Nota
0 / 10 - 0 voturi





PROCESE FUNDAMENTALE INTR-O

INVATARE ELEMENTARA





În orice act de învatare intervine de fapt psihismul, în vederea studiului, putem descrie separat functiile de baza ale procesului cognitiv.
În cunoasterea elementara se distinge îndeosebi rolul atentiei , perceptiei si memoriei . Aprofundarea cunoasterii aduce în prim plan imaginatia si gândirea. Motivatia si comunicarea elev -profesor, intervine tot timpul ca motor al activitatii psihice. Activitatea de reflectare a realitatii în creier are un caracter selectiv.
Atentia consta un orientarea si concentrarea activitatii psihice asupra unor obiecte si fenomene care , datorita acestui fapt , sunt reflectate mai clar si mai deplin.
Perceptia consta în cunoasterea obiectelor si fenomenelor în integritatea lor si în momentul când ele actioneaza asupra organelor senzoriale.
Caracterul selectiv al reflectarii se manifesta nu numai în cazul perceptiilor ,ci si în cazul celorlalte procese psihice ( de ex gândirea , memoria etc).
Perceptia este o reflectare a obiectelor si fenomenelor care actioneaza nemijlocit asupra receptorilor .
Perceptiile deosebindu-se de senzatii prin faptul ca ele nu constituie reflectarea însusirilor izolate ale obiectelor si fenomenelor ( de ex culoare, temperatura, miros etc), ci reflectarea acestor obiecte si fenomene în totalitatea lor.
Imaginile obiectelor si fenomenelor percepute , actiunile savârsite , sentimentele si gândurile pe care le avem la un moment dat , nu dispar fara urma din mintea noastra. În anumite conditii , ele reapar , intr-o forma sau alta , în constiinta . Spre deosebire de senzatii si perceptii , care sunt imagini ale obiectelor si fenomenelor ce actioneaza în momentul respectiv asupra analizat


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org