Referat - Sinoptica

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
323
Etichete
sinoptica
Descarcari
258
Nota
0 / 10 - 0 voturi


S I N O P T I C A

Psihiatrul american Eric Berne a creat si impus în forta o noua teorie asupra personalitatii si totodata o redutabila terapie a psihopatologiei umane. Prin puterea, imersia si amploarea sa AT a devenit în scurt timp comparabila cu psihanaliza lui Freud. Creatorul sau a apucat sa vada numeroase clinici occidentale unde nevrozele erau vindecate prin tehnicile AT.

Ce este Analiza Tranzactionala ?
Teorie a personalitatii
Teorie a comunicarii intra si inter-umane (convietuirea)
Teorie a psihopatologiei umane
Instrument de lucru în managementul si marketingul avansat

Filosofia AT
Individul uman este cel care decide asupra propriului sau destin iar deciziile sale pot fi schimbate de el însusi. Toti oamenii au capacitatea de-a gândi. Oamenii sunt OK (Steward si Joines). Postulatul fundamental este acela ca NOI, adica TU si EU avem valoare, importanta si demnitate ca fiinte umane.

Conceptele cheie ale AT

STARILE EULUI (Modelul structural PAC dupa Josien)

( Parintele (normativ si vigilent sau afectiv) – norma sociala
( Adultul (ferm dar flexibil în logica faptelor) - gândirea si viata asa cum o experimentam noi însine
( Copilul (liber sau spontan, adaptat obedient respectiv rebel) – sentimentul, emotia si visarea. Observam si Copilul Adaptat Pozitiv (OK) sau Negativ (non OK) respectiv Copilul Liber Pozitiv sau Negativ.




Patologia modelului structural PAC

Ocluzarea uneia dintre SE în favoarea celorlalte între limitele carora subiectul ramâne cantonat. Reprezentativa este situatia unde Eul Copil este proscris. De el asadar nu mai ascultam niciodata.

Contaminarea Adultului prin Parinte (prejudecatile si generalizari), Adultului prin Copil (superstitiile) respectiv Adultului prin Parinte si prin Copil (idei beligerante însa utopiste)

STROKE (semnul con-semn)
Oamenii comunica unii prin altii pentru ca nu suporta anonimatul. Nevoia de-a fi validat social ori metafizic este abisala, permanenta si devastatoare.


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org