Referat - Teste psihometrice

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
350
Etichete
teste, psihometrice
Descarcari
208
Nota
0 / 10 - 0 voturi

TESTE PSIHOMETRICE

Uneori se folosesc teste psihologice pentru a ajuta la evaluarea starii bolnavilor neurologici. Rezultatele trebuie apreciate prin prisma istoricului si datelor clinice ale subiectului testat. Cel mai bine este ca testele psihologice sa fie utilizate in asociere sau sub forma de baterii de teste, astfel incat deficientele testelor individuale sa fie reduse la minimum.
Eficienta functiei cerebrale poate fi diminuata in afectiunile cerebrale, dar gradul diminuarii nu este neaparat legat de gravitatea afectiunii organice, in special cand leziunile sunt mici. Nu exista un test specific pentru bolile cerebrale, desi subiectii cu leziuni cerebrale pot prezenta o perturbare a intelectului si o labilitate emotionala crescuta. Un deficit relativ mai mare la testele privind memoria, rapiditatea sau invatarea de elemente noi, decat la testele referitoare la vocabular si la informatie este considerat ca o dovada de deteriorare intelectuala. Bolnavii cu o deteriorare datorita unor leziuni cerebrale organice, precum si bolnavii schizofrenici, prezinta tendinta de a fi rigizi, stereotipi si concreti in ceea ce priveste conceptele lor si sunt incapabili sa efectueze adecvat teste de clasificare, categorisire sau inductie.
Testele de activitate intelectuala pot furniza uneori cea mai buna dovada de afectiune cerebrala organica. Pot fi utilizate diverse teste pentru stabilirea capacitatii subiectului de a sintetiza, de a folosi simboluri si de a evalua experiente noi pe baza experientei trecute. Tulburarile cerebrale difuze si cele cu modificari bilaterale ale lobilor frontali sunt cel mai frecvent asociate cu perturbarea activitatii intelectuale.
Bolnavul cu o afectiune cerebrala organica tinde sa prezinte capacitate diminuata de a sesiza esenta unei situatii si de a decela diferenta sau modificari mici, are dificultati in a-si aminti doua sau mai multe comenzi sau de a urma o anumita directie, perioada de concentrare a atentiei este diminuata, are o judecata de


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org