Referat - Crearea lumii vazute

Categorie
Referate Religie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
4033
Etichete
crearea, lumii, vazute
Descarcari
892
Nota
9 / 10 - 3 voturi


Crearea lumii vazute
Zilele creatiei
Lumea vazuta cuprinde universul material în centrul caruia se afla omul. Învatatura crestina despre facerea lumii se fundamenteaza pe revelatia din Sfânta Scriptura: „A facut Dumnezeu cerul si pamântul” (Facere 1,1).
În lumea vazuta exista o legatura foarte strânsa între om si natura. Pentru a supravietui, omul are nevoie de lumea materiala care îl înconjoara.
1. Crearea lumii din nimic în timp
Cuvântul creare exprima aducerea unui lucru de la nefiinta la fiinta. Crearea lumii din nimic nu înseamna ca lumea a aparut de la sine dintr-o materie preexistenta, ci este creatia lui Dumnezeu.
Lumea si omul au fost create de Dumnezeu în mod liber si nu sunt eterne ci au un început si vor avea si un sfârsit. Timpul si spatiul sunt de asemenea finite si dau lumii caracterul trecator si limitat.
2. Motivul si scopul creatiei
Credinta crestina arata ca Dumnezeu a creat lumea dintr-un motiv si cu un scop. Toate au fost create de Dumnezeu din bunatate. El a dorit ca întreaga creatie sa se bucure de vederea luminii Sale.
Dumnezeu a creat lumea pentru a se bucura de cele create si sa caute comuniunea deplina cu El. Existenta lumii vazute trebuie înteleasa de om ca modalitate de descoperire, de cunoastere si de iubire a lui Dumnezeu.
3. Zilele creatiei
Lumea a fost creata în 6 zile, iar în ziua a 7-a Dumnezeu s-a odihnit. Zilele semnifica o perioada nedeterminata de timp, ele putând fi o secunda sau un miliard de ani, pentru ca D-zeu este atotputernic
Ziua I
La început Dumnezeu a facut cerul si pamântul. Si pamântul era gol. Întuneric era deasupra adâncului si Duhul Lui Dumnezeu Se purta pe deasupra apelor. Si a zis Dumnezeu: „Sa fie lumina!” si a fost lumina. Si a vazut Dumnezeu ca este buna lumina si a despartit lumina de întuneric. Si a fost sera, si a fost dimineata.
Ziua a II-a
În aceasta zi Dumnezeu a facut taria si a despartit Dumnezeu apele se sub tarie, de apele cele de deasupra tariei. Taria reprezinta cerul, iar apele de deasupra tariei reprezinta norii.
Ziua a III-a
În aceasta zi Dumnezeu a adunat apele de sub tarie la un loc si s-a aratat uscatul. Pamântul a dat din sine verdeata: iarba care face samânta dupa felul si asemanarea ei.
Ziua a IV-a
A facut Dumnezeu cei 2 luminatori mari: luminatorul cel mai mare pentru cârmuirea zilei, si luminatorul cel mai mic pentru cârmuirea noptii, precum si stelele. Cresterea si dezvoltarea plantelor pe pamânt pâna în ziua a IV-a a fost posibila si fara existenta luminii, pentru ca unul din atributele lui Dumnezeu este acela de a fi lumina.
Ziua a V-a
În aceasta zi Dumnezeu a facut animalele cele mari din ape si toate fiintele vii care misuna prin ape, unde ele se gasesc dupa felul lor, si toate pasarile înaripate, dupa felul lor.
Ziua a VI-a
A facut Dumnezeu fiarele salbatice si animalele domestice si toate târâtoarele pamântului dupa felul lor. Apoi a facut Dumnezeu pe om dupa chipul sau, a facut barbat si femeie.
Ziua a VII-a
În aceasta zi Dumnezeu s-a odihnit. Un aspect specific al învataturii crestine este perfectiune lumii create. Sfânta Scriptura învata ca dupa ce a fost încheiata creatia toate erau „foarte bune”. Raul din lume nu a fost creat de Dumnezeu. Acesta este expresia libertatii de a alege. Pacatul savârsit mai întâi de diavol si apoi de om, a fost cauza îndepartarii de Dumnezeu si astfel de fericire.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org