Referat - Patrunderea si dezvoltarea crestinismului in Scythia Minor

Categorie
Referate Religie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
316
Etichete
patrunderea, dezvoltarea, crestinismului, scythia, minor
Descarcari
269
Nota
0 / 10 - 0 voturi

PATRUNDEREA SI DEZVOLTAREA CRESTINISMULUI IN SCYTHIA MINOR
Din indepartate vremi, Dobrogea a fost locuita de "o ramura a poporului traco-get". Dar mai tirziu multe din popoarele migratoare, in mersul lor spre Bizant sau spre Apusul Europei, au trecut si peste teritoriul ei. Dintre acestea amintim pe sciti, care au zabovit mai mult pe aici, au format unele statulete si dupa ei poporul, mai intii, oficialitatea romana mai apoi, au numit acest tinut Scythia si respectiv Scythia minor. In secolul al VII-lea i.Hr. au aparut pe tarmul sting al Pontului Euxin - Marea Neagra - colonisti greci din Milet si Heracleea, care au fundat aici o seama de orase-cetati: Histria, Tomis, Callatis, Bizone, Crunoi, Cranea s.a. Cu vremea, aceste orase- cetati au ajuns la o deosebita inflorire economica si si-au creat legaturi cu aproape toate orasele mari si centrele de cultura din sud-estul Europei si din Orientul Apropiat.
Mai inspre inceputul acestei curgatoare ere, in secolul al II-lea i.Hr., Roma a facut insemnati pasi in cucerirea Peninsulei Balcanice. Ajunsi in aceste parti, romanii au cautat sa faca din Dunare granita de nord a statului lor. Pentru aceasta, au cautat prilej sa cucereasca si pamintul Dobrogei. Acest lucru le-a reusit in timpul conflictului lor cu regele Mitridate VI Eupator al Pontului (111-63 i.Hr.), cind, in anii 72-71 i.Hr., aceasta provincie a ajuns pentru prima data in granitele statului roman. Roma a stapinit acum aici numai pina in anul 61 i. Hr., cind populatia bastinasa, satula de opresiune, ajutata de Burebista, regele Daciei (c. 70-44 i.Hr.), intr-o lupta data linga Histria, I-a infrint armata si a scapat de sub stapinirea sa.
Dupa aceasta prima dominatie romana, peste pamintul Scythiei - cum ii ziceau bastinasii - Dobrogea de mai apoi, a venit stapinirea geto-dacilor lui Burebista, care a tinut doar pina dupa anul 44 i.Hr., cind acesta a fost asasinat. Dupa disparitia lui, romanii si-au reluat planul de a face din Dunare hotar nordic pentru tara lor si


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org