Referat - Simboluri crestine in arta renascentista

Categorie
Referate Religie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
327
Etichete
simboluri, crestine, arta, renascentista
Descarcari
183
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Simboluri crestine in arta
renascentisa

Pictorii renascentisti nu au ezitat sa foloseasca teme religioase in tablourile lor. Astfel o buna parte din opera acestora se refera la momente importante din religia crestina, din viata lui Iisus sau a sfintilor. Pictori precum Hieronymus Bosch, Sandro Botticelli, Albrecht Dürer, Giotto, El Greco, Masaccio, Hans Memling sau Leonardo DaVinci au ilustrat momente folosind o diversitate de motive si simboluri crestine.
In tabloul intitulat “Purtarea crucii” de Hieronymus Bosch este reprezentat Iisus ducându-si în spate crucea, înconjurat de o multitudine de fete grotesti, cu un aspect oarecum demonic, ce par a-L sufoca. Prin aceasta pictorul umanizeaza binele si raul reprezentat de Iisus, respectiv de personajele ce il inconjoara. Centrul de interes al picturii il constituie chipul lui Iisus in jurul caruia pare sa orbiteze toata actiunea care se desfasoara pe un singur plan. Cele mai evidente contraste sunt cel clar-obscur si cel cald-rece distribuite pe toata suprafata tabloului. Din aceasta opera reiese simbolul crucii ca povara dusa de Iisus.
Un alt exemplu de utilizare a unor simboluri crestine in operele religioase ale pictorilor renascentisti este tabloul “Adoratia Sfintei Treimi” de Albrecht Dürer. Aici ni se infatiseaza atat ingerii, sfintii cat si muritorii inchinandu-se la Sfanta Treime. Centrul de interes este constituit, in ordine descendenta, din ilustrarea Sfantului duh ca porumbel, a lui Dumnezeu, si imaginii simbolice a lui Iisus rastignit pe cruce. Actiunea se desfasoara pe trei planuri. Cel de jos, in plan principal, este alcatuit din muritorii, insa pictorul tinde sa marginalizeze oamenii de rand, cei cu un aspect mai modest, si sa-i centralizeze pe cei ce confera un aer mai important. Al doilea plan este cel al sfintilor, impartit la randul sau in doua parti, in stanga si in dreapta Sfintei Treimi, cei din stanga tinand in mana cate o ramura maslin iar in planul al treilea, situat cel mai sus, in plan sec


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org