Referat - Zeii din Olimp

Categorie
Referate Religie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
450
Etichete
zeii, din, olimp
Descarcari
352
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Zeii din Olimp

In sud-estul Europei, intr-un cadru geografic dominat de mare, a luat nastere civilizatia greaca, aceasta reprezentand un etalon pentru gradul cel mai inalt de dezvoltare atins de antichitate.
Grecia antica cuprindea partea continentala din extremitatea sudica a Peninsulei Balcanice, multimea insulelor din Marea Egee si coasta vestica a Asiei Mici unde se aflau orase cetati importante, intre care Milet si Efes. Incepand de prin anul 700 i.Hr., populatiile de pe aceste teritorii, care vorbeau o limba unica, si-au spus eleni,iar tara au numit-o Elada. Au ramas insa in istorie cu numele de greci, dat mai tarziu de scriitorii latini si de romani in general.
Teritoriul Eladei pastreaza urme stravechi de locuire peste care populatiile indo- europene au venit in valuri succesive : aheii, ionienii, dorienii. Primele civilizatii antice sunt cea din Creta, numita si minoica, disparuta pe la 1250 i.Hr. si cea miceniana, considerata creatie a aheilor, distrusa in secolul al XII-lea I.Hr. de invazii venite dinspre mare.
Epoca miceniana, dupa numele celei mai importante cetati, Micene din Peloponez, a fost urmata de cea obscura (sec. XII-VIII i.Hr. ) despre care informatiile scrise lipsesc cu desavarsire. Linearul B in care cretanii si micenienii si-au redactat textele a disparut. Intre 750 si 500 i.Hr. incepe perioada clasica a civilizatiei elene.
Razboaiele pentru hegemonie dintre Sparta si Atene au determinat decaderea lumii grecesti, cucerita in 338 i.Hr. de Filip al II-lea al Macedoniei. Se inaugura astfel epoca elenistica.
Politic, Grecia nu a fost niciodata unita: au existat numeroase orase state (polis-uri) mai mult sau mai putin independente care, cel mai adesea, se dusmaneau intre ele. Lipsa unitatii politice era suplimentata de paneleism, un puternic sentiment de apartenenta la lumea greceasca, fundamentat pe folosirea aceleiasi lim


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org