Referat - Alexandru Lapusneanu - analiza

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
443
Etichete
alexandru, lapusneanu, analiza
Descarcari
229
Nota
0 / 10 - 0 voturi

ALEXANDRU LAPUSNEANUL
1564 – 1569


Nuvela apare in primul numar al revistei iesene “Dacia Literara” din 1840 sub titlul de “Scene istorice din cronicele Moldaviei. Alexandru Lapusneanul”.In aceasta nuvela avem prima proza istorica într-adevar reusita din literatura noastra, si anume una care a stabilit pentru multa vreme standardele genului, o culme neîntrecuta pâna în prezent. Punctul de plecare al nuvelei se afla in "Letopisetul Moldovei" lui Grigore Ureche, ,fara nici o intentie insa de "reconstituire" istorica. Limitele acesteia sunt ale verosimilului artistic si mai putin ale adevarului istoric.
Nuvela nu a fost bine primita,pt ca submina autoritatea boierilor;dintr-o data puterea ii revine domnitorului care incearca sa se sprijine pe popor.
Tema este istorica – perioada medievala moldoveana si ilustreaza evocarea unui moment zbuciumat din istoria Moldovei în timpul celei de-a doua domnii a lui Alexandru Lapusneanu.
Subiectul urmeaza o desfasurare ascendenta si o clasica evolutie a momentelor.
Culoarea de epoca e data insa nu atat prin descrieri, cat mai ales prin limbaj(utilizarea arhaismelor,vestimentatia,folosirea vb la imperfect si gerunziu), inspirat cu multa grija din cronica si adus in contexte perfect inteligibile contemporanilor. Nu atat vocabularul, care prin forta lucrurilor nu se mai foloseste azi (zobron, benisel, felendares, samuri, surguci, filaliu, junghiu etc., fiind vorba de costumatie sau de arme), dar mai ales cuvintele al caror continut semantic s-a schimbat, cat si fonetismele si constructiile sintactice arhaice, au o functie stilistica superioara, urmata si aplicata consecvent de Mihail Sadoveanu in romanele sale istorice de mai tarziu.

Alexandru Lapusneanu – caracterizare
.
Alexandru Lapusneanu este personajul principal al nuvelei cu acelasi titlu prin calitati de exceptie si efecte extreme,
Chiar de la început domnitorul dovedeste vederi progresiste, înaintate, raspunzând boierilor: Vo


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org