Referat - Amintiri din copilarie II

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
398
Etichete
amintiri, din, copilarie
Descarcari
207
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Amintiri din copilarie II


Opera "Amintiri din copilarie" este structurata in patru parti, primele doua parti fiind publicate in "Convorbiri literare" in 1881, in partea a treia, in aceiasi revista, in 1882, iar in volum a aparut postum.
Tema ilustreaza evocarea vietii satului romanesc din a doua jumatate a secolului al XIX-lea si anume a satului Humulesti, cu oamenii lui "gospodari tot unul si unul", intamplarile si evenimentele nu sunt relatate intr-o ordine cronologica, ci sunt selectate fapte ce devin momente de referinta in conturarea eroului, a "copilariei copilului universal" (G. Calinescu).
Partea I se deschide cu evocarea universului mirific al Humulestilor, "sat mare si vesel impartit in trei parti, (...) sat vechi rezasesc, intemeiat in toata puterea cuvantului, cu gospodari tot unul si unul, cu flacai voinici si fete mandre care stiau invarti si hora, dar si suveica." Scoala ridicata "prin osardia" preotului Ioan Humulescu adunase o multime de baieti si fete, printre care se afla si Nica, "un baiat prizarit, rusinos si fricos si de umbra sa". Copiii nu inteleg rostul invataturii, sunt indaratnici si de aceea parintele Ioan, le aduce ca "dar de scoala noua", pentru ai sili spre invatatura, "Calul balan" si pe "Sf. Nicolae". Filele ceaslovului fiind "cam unse", trageau mustele si bondarii la ele (...) cate zece douazeci de suflete prapadeam deodata, asa ca, vazand parintele foile insangerate, ne pofti pe fiecare la balan si ne mangaia cu Sf. ierarh Niculai pentru durerile cuvioasellor muste si a cuviosilor bondari. Badita Vasile, invatatorul, a fost prins la oaste si in zadar umbla parintele Ioan sa gaseasca alt dascal dar un ul ca badita Vasile, cu minte, harnic si rusinos ca o fata mare n-a mai aflat. Pentru a urma scoala, Nica este impins de mama sa Smaranda care era in stare sa toarca in furca si sa "invat mai departe, desi Stefan a Petri era de parere ca daca ar fii sa iasa toti invatati n-ar mai ave cine sa ne traga ciubotele".
Partea II inc


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org